Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са шансовете на кандидатите за кмет на София

Снимка: БГНЕС


София има шанс този път за промяна, има шанс и в това, че две интересни дами се борят като основни кандидати. Мисля, че тонът и отношенията трябва да бъдат доста по-спокойни, все още няма компромати, заяви пред БНР политологът доц. Мария Пиргова

„Разбира се, това, което се случи с десния кандидат арх. Игнатов, е много неприятно. Но мисля, че в случая обществото ще подкрепи позицията на Игнатов като човешка позиция, защото това е недопустимо. Смятам, че щабовете ще заложат на това, че г-жа Фандъкова е започнала едни проекти, а щабът на г-жа Манолова ще заложи на това, че тя ще промени стила на ГЕРБ, който е доста опорочен в много практики - в мащаба на столицата и в национален мащаб“, каза доц. Пиргова в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Според нея изборите в София дават шанс за промяна на стила на ГЕРБ в цяла България:

„Мисля, че стилът на омбудсмана ще пасне много добре на кметския пост. А щабът на г-жа Фандъкова ще отстоява много проекти в София, които обаче имат много отрицателни черти като недообмисленост, недовършеност, презамърсяване, презастрояване, проблеми с общински фирми“.

„Трябват нови хора и нови идеи“, резюмира доц. Пиргова.

От своя страна Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“ коментира в предаването, че случилото се с арх. Игнатов не трябва да бъде допускано не само в тази кампания и не само по време на кампания:

„И голяма част от медиите, и от обществото, реагираха негативно на това. Такъв тип похвати вредят не само на кандидатите, но и на цялото общество. Такъв тип компромати са недопустими“.

Според нея вниманието в тази кампания е съсредоточено почти изцяло върху София, защото евентуална загуба на столицата от страна на ГЕРБ ще се прочете като една сериозна ерозия на управляващите.

„Трябва да имаме предвид, че по отношение на Йорданка Фандъкова – вече 10 години начело на столицата, има някаква умора към нейното управление, но и съответно позитиви в нейната категорична запознатост с всичко, което се случва в столицата. Може би единственият негатив, който ярко се видя и усети, е фактът, че тя застана с лицето си по отношение на ремонта на „Графа“, който не бе оценен положително от столичани“, каза Славкова.

„Това, което можем да кажем за нейния образ, е липсата на чувство за корумпираност“, допълни тя.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна