Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Даниел Вачков: „Освобождаването“ през 1944 г. доведе до ново подчиняване

Снимка: архив

Девети септември е дата, около която няма как да няма дискусии и различни гледни точки – историята не бива да пречи на добрите отношения (с Русия – б.р.). Но историята стои и трябва по някакъв начин да бъде изяснена в тези взаимоотношения, заяви пред БНР доц. Даниел Вачков, директор на Института по история при БАН, по повод протеста срещу откриването на изложба в Руския културно-информационен център.

„В самия текст на министерството всъщност не се оспорва изключителната роля, която е изиграла съветската армия за края на нацизма. Това едва ли някой може да го оспорва, защото всеки историк, познаващ Втората световна война, знае огромния военен принос, който има съветската армия за победата над нацизма в Германия. Около това не може да има дискусия“, каза доц. Вачков в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Според него въпросът е в нещо друго – също исторически вярно, че с навлизането на съветската армия в България и в други източноевропейски държави се създават условия да се установи тоталитарен режим: „Това също не може да представлява обект на някаква дискусия, защото всеки историк знае много добре също тук ролята на съветската армия за укрепването на този тип режими. И това е признато в първата комунистическа Конституция на България, приета през 1948 г., където в преамбюла се казва, че режимът е установен с решаващата роля на съветската армия“.

Според него тези въпроси трябва да се уточнят в спокоен разговор между българските и руските историци подобно на съвместната комисия със Северна Македония.

„…самият термин „освобождаване“ най-малкото напомня за едно време, в което цялата държавна пропаганда налагаше само тази версия, а за другата нищо не се казваше. В крайна сметка нещата са много по-сложни. Имат начало и край и последици и в крайна сметка освобождаването се трансформира в едно ново подчиняване и това в някои отношения трябва да си го кажем честно: още по-строго подчиняване“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!