Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия иска да произвежда и обогатява уран за ядрено гориво

Ръст на петролните цени с над 2%, след като новият саудистски енергиен министър потвърди политиката за ограничване на производството

принц Абдулазиз бин Салман, енергиен министър на Саудитска Арабия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия иска да произвежда и обогатява уран за ядрено гориво, заяви новият енергийни министър на кралството Абдулазиз бин Салман, цитиран от Ройтерс.

Декларацията на саудитския принц усложнява участието на Съединените щати в очаквания търг за строежа на първата атомна електроцентрала в Саудитска Арабия, отбелязва агенцията.

Обогатяването на уран ще даде на Рияд познанията и технологията за направата на ядрено оръжие, а политиката на Вашингтон е да изисква от партньорите си ангажимент за мирно използване на атомната енергия. Преди година престолонаследникът Мохамед бин Салман предупреди, че Кралството ще създаде собствено ядрено оръжие, ако регионалният съперник Иран направи същото.

Търгът за първата атомна електроцентрала в Саудитска Арабия ще се състои догодина. Освен Съединените щати, кандидати за многомилиардния проект са Русия, Китай, Франция и Южна Корея.

Саудитска Арабия обаче е заинтересована да купува ядрена технология от Съединените щати, за да разработи "мирна ядрена програма", заяви новият министър на енергетиката.

Неназован американски енергиен служител добави, че Вашингтон ще има интерес да продава ядрена технология на Саудитска Арабия. Вашингтон се интересува от подписването на така нареченото Споразумение 123 с арабското кралство, което е предпоставка за ядрени сделки между САЩ и други страни. В момента САЩ имат над 20 такива международни споразумения със страни, включително Япония, Египет, Швейцария, Турция и Бразилия.

Интересът на Саудитска Арабия към ядрените технологии идва в момент, когато съседният Иран започна да обогатява уран над нивата, договорени в иранското ядрено споразумение от 2015-а година като отговор на прилагането от САЩ санкции върху неговите продукти и по-специално износа на петрол.

Междувременно петролът поскъпна с над 2% на международните пазари, след като основният износител в лицето на Саудитска Арабия обяви, че няма да променя политиката си на ограничаване на добивите.

Ноемврийските фючърси на петрола брент поскъпват с 2,25% към  62,90 долара за барел, а октомврийските фючърси на американския лек суров петрол - с 2,65% към 58,00 долара за барел, след като новият енергиен министър на Саудитска Арабия - принц Абдулазиз бин Салман потвърди, че водещият производител ще продължи и в бъдеще договорената в рамките на "ОПЕК +" политика за ограничаване на добивите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени