Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея изстреля ракети, след като предложи на САЩ да подновят преговорите

| обновено на 10.09.19 в 18:33
Северна Корея
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Часове след като Северна Корея обяви готовността си за подновяване на преговорите за ядрено разоръжаване със САЩ в края на септември, комунистическата държава изстреля две ракети от източното си крайбрежие.

След като американският държавен секретар Майк Помпейо изрази надежда за възобновяване на преговорите с Пхенян, заместник външният министър на Северна Корея потвърди желанието на Корейската народно-демократична република за подновяване на дискусиите. В изявление се отправя призив към Вашингтон за свеж подход, който да е в интерес и на двете страни.

Няколко часа по-късно от Северна Корея бяха изстреляни две ракети с малък обсег. Те са преминали разстояние от 330 километра. През последните месеци бяха извършени поредица подобни изпитания.

Според министъра на отбраната на Япония Такеши Ивая те са причина за сериозно опасение:

„Вярваме, че Северна Корея модернизира ракетната си технология, като многократно изстрелва ракети. Ние считаме това за сериозен проблем и ще продължим да наблюдаваме развитието на ситуацията, като осигуряваме предупредителни и надзорни дейности“.

Майк Помпейо изрази в неделя разочарование от продължаващите изпитания, но по думите му целта в момента е двете страни да седнат отново на масата за преговори.

По време на първата си среща миналата година американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се съгласиха за „пълно ядрено разоръжаване“ на Корейския полуостров, но не определиха как то да бъде постигнато.

Дискусиите по подробностите се провалиха през февруари, по време на втората им среща на върха в Ханой. Тогава Ким Чен-ун поиска сваляне на санкциите.

През юни Тръмп и Ким проведоха историческа среща в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея. Там те постигнаха съгласие, че преговорите на работно ниво трябва да се възобновят, но това така и не се е случило до момента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!