Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Симона Йорданова от Добрич участва в симулация на космическа мисия

До 2019 г. през тренировъчния център Space Camp в Измир са преминали над 800 наши младежи

Симона Йорданова от Добрич получи медал от космическия тренировъчен център Space Camp Turkey
Снимка: Мая Щърбанова

Момиче от Добрич беше отличено с медал от космическия тренировъчен център Space Camp Turkey. Симона Йорданова е преборила конкуренцията на стотици деца от десетки държави. От лагера през месец август тази година две деца от България се завърнаха с медали - за най-добра колония на Марс и най-добра емблема на мисията.

Space Camp Turkey в Измир e един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток той е и единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp вече 14 години.

Космическият и научен център за обучение Space Camp в Турция е създаден с главната цел да амбицира млади хора от цял свят да изберат за своя кариера областта на науката, математиката и технологиите. По време на лагера се провеждат редица интерактивни симулации, свързани с Космоса, а децата са разделени на отбори и са в непрекъснато състезание помежду си. Това според организаторите на лагера възпитава лидерски качества и умения за работа в екип. 

Космическият център дава възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.

Подборът на участниците в България се прави на базата на изпратено писмено или видео есе на свободно избрана тема. 16-годишната ученичка от Природо математическа гимназия „Иван Вазов“ в Добрич Симона Йорданова успява да надвие конкуренцията на още 30 деца в Добрич и е сред изпратените с пълна стипендия в Измир. Тя споделя, че интересът й към астрономията е от времето, когато е била съвсем малка.

"Искам да разбера какво има отвъд това, което знаем, че го има. За лагера научих от моя много добра приятелка, която миналата година спечели същия медал, който печеля аз тази година. В началото на годината разбрах, че община град Добрич отпуска стипендия заедно с център за творческо обучение град София и реших, че това е моят шанс, за да отида и аз. Кандидатства се или с есе или с видео есе. Аз писах по темата "Промени ли НАСА света за 60 години". Обърнах внимание главно на стъпването на Луната за първи път", каза Симона пред "Хоризонт".

104 са били децата от България, взели участие в космическия лагер в Измир. Симона споделя, че за сметка на това една огромна страна като Русия е била представена от едва 8 деца. В отбора на Симона са били 16 участници и един ръководител, а медалът й е бил връчен за лидерски качества.

"Конкуренцията, особено за медала, беше много голяма. Имаше много деца, които заслужаваха да спечелят не само този, но и другия медал. По време на целия престой има наблюдения, гледат се много презентации, също така има филми, които се гледат. Много различни тренажори и различни мисии. Бяхме 8 отбора и всички правихме всички мисии. Моят отбор спечели най-добра мисия в совалката дискавъри. Тази мисия представляваше полет до международната космическа станция."

Симона Йорданова разказва, че всичко е много истинско - обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. "Лагерът е направен по подобие на НАСА, тренажори, които използват и самите космонавти. Имаше една совалка."

Симона определя преживяването си по време на лагера от 18 до 24 август като незабравимо.  Там се е срещнала и запознала с деца от различни държави, успяла е и да се сприятели с участниците в нейния отбор.

"Имаше деца от Гърция, от Чехия, от Украйна, от Русия, от Испания и от България. Станахме си много близки, особено с моя отбор за тази една седмица. Беше ни много трудно да се разделим, прибрах се с изключително много нови знания, неща, които досега не съм знаела, някои неща си ги припомних. Информацията, която ни предоставиха, беше наистина много полезна.

До 2019 година през програмата са преминали повече от 800 младежи от цяла България. Миналата година отново ученичка от Добрич - Татяна Иванова, се завърна в България с медал, а тази година тя взе участие в Космическата академия в САЩ.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от