Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Подем в промишленото производство, строителството и търговията на дребно през юли

Последното проучване на Националния статистически институт (НСИ) за юли отчита добър подем на промишленото производство, на строителството и при търговията на дребно, което сякаш е знак за известно ускоряване на икономическата експанзия в България в началото на третото тримесечие.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през юли с 0,8% спрямо юни, когато се сви с 1,8%, като това представлява първо повишаване на производството от февруари насам.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се свива през юли с 0,9% след спад с 3,4% месец по-рано, когато беше отчетено първо понижение от декември 2018-а година и най-солен спад от средата на 2013-а година насам.

През юли увеличение с цели 6,9% спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост и с 1,4% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ при намаление с 0,1%  в преработващата промишленост. Спрямо юли 2018-а година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се свива с 2,4%, преработващата промишленост  - с 1,1%, а в добивната промишленост има ръст от 4,4 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" нараства през юли с 1,7% спрямо юни, когато се увеличи с 0,2 на сто. Продукцията от гражданското и инженерното строителство се увеличава през юли с 2,6%, докато сградното строителство нараства с 1,0%.

На годишна строителната продукция растежът на строителството през юли се ускорява до 4,3% от 1,7% през юни, когато отбеляза най-скромно повишение от януари насам, като сградното строителство нараства с цели 8,3% (спрямо юли 2018-а), но при слабо понижение с 0,8% на гражданското и инженерното строителство.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно, която нараства през юли за втори пореден месец с 1,0%, отбелязвайки по този начин ново най-добро повишение в рамките на тази година. Като цяло търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени, се представяше слабо през настоящата година, след като през януари се сви с 0,4%, а през февруари - с 0,6 на сто, преди да отбележи слаб растеж с 0,1% през март, с 0,4% през април и понижение с 0,3% през май. През последните два месеца (юни и юли) обаче има индикации за подем при търговията на дребно в нашата страна.

На годишна база търговският оборот се увеличава през юли с цели 3,7% след анемичен растеж с 0,1% през юни, отбелязвайки по този начин най-добро повишение в рамките на настоящата година.

Преди около месец НСИ отчете растеж на БВП на България през второто тримесечие с 0,8% спрямо началото на годината, когато икономиката нарасна с 1,2%, като икономическата експанзия остана на стабилното ниво от 3,5% за второто поредно тримесечие в рамките н а настоящата година, връщайки се към добрите нива на растеж от края на 2017-а и началото на 2018-а година.

Днешните силни показатели за юли предполагат добро представяне на българската икономика и в началото на третото тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна