Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 13 октомври

Трамваите на София влизат в музея

Снимка: Архив

Изложбата "София: От първия трамвай до последната спирка на метрото" се открива тази вечер в Музея на София. Документална експозиция е съчетана с ръчно изработени макети на трамваи, движили се по софийските улици.

Документалната част е по едноименната книга с автор Станислав Колев. Тя се фокусира върху историята на трамваите, метрото и електрификацията на столицата в периода 1898-2019 г. Книгата ще бъде официално представена по време на откриването.

Предметната част от изложбата се състои от модели на трамваи, движили се по софийските улици от началото на 20-и в. до наши дни. Те са ръчно изработени от Дариан Георгиев. Сред експонатите фигурират макети на ретро трамвай Siemens-Halske, произведен в Германия през 1925 г. специално за София. През 2007 г. е реставриран един брой и се използва за атракционни пътувания.

Има и макет на мотриса от 1965 г., на основата на която са създадени всички съвременни български трамваи. Показани са и по-нови модели - на произведен в Чехия през 1991 г. специално за България, както и на произведен през 1989 г. за град Базел, Швейцария и дарени през 2017 г. на България. Могат да се видят и най-модерните трамваи в София, произведени в Полша през 2014 г., специално за София, за линиите с тясно междурелсие.

Изложбата ще може да се разгледа до 13 октомври.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна