Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия се надява, че преговорите между САЩ и талибаните са само временно прекратени

Русия се надява, че мирните преговори между Съединените щати и афганистанските талибани ще бъдат само временно преустановени, а не са "мъртви“, както вчера вечерта ги описа американският президент Доналд Тръмп, заяви директорът на Второ азиатско управление на руското външно министерство Замир Кабулов, предаде във вторник руската агенция "Спутник"

"Съжаляваме, че процесът е спрян. Все още обаче смятаме, че той "не е мъртъв", а само е временно преустановен. Емоциите са твърде високи и от двете страни, но вярваме, че в един момент страните ще се върнат и ще продължат да говорят и да финализират окончателна сделката", посочи Кабулов.

По-рано днес талибаните обещаха да продължат борбата си, след като късно снощи президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че преговорите с тях вече са "мъртви".

"Имахме два начина за прекратяване на окупацията в Афганистан. Единият беше джихад и въоръжена борба, а другият - разговори и преговори", посочи говорителят на талибаните Забихула Моджахид, цитиран от агенция Франс прес. "Ако Тръмп иска да спре преговорите, ние ще поемем по първия път и те скоро ще съжалят", добави той.

През уикенда президентът Тръмп разкри, че е отменил разговорите с лидерите на афганистанските талибаните, планирани да се проведат  резиденцията Кемп Дейвид, след като ислямската военна групировка поема отговорност за нападение в Кабул, при което беше убит един американски войник. Снощи Тръмп пък обяви, че с преговорите за мир с талибаните е "свършено" , като те за него вече са "мъртви"  и допълни, че все още обмисля да изтегли американските военни от Афганистан.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!