Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това е ресорът на бъдещето, смята Андрей Ковачев

Получи ли България ресора на бъдещето

Според Петър Витанов България не е успяла да се пребори за някое от заместникпредседателските места в ЕК

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Това е ресорът на бъдещето", заяви пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ по повод на портфолиото, което се предлага на българския еврокомисар, и уточни:

"Ресорът "Иновации и младеж" включва и образованието, и културата. В него са и програмите "Еразъм", "Креативна Европа" и "Хоризонт 2020". Ковачев добави, че в новия програмен период това ще бъдат, грубо сметнати, над 100 млрд. евро в този ресор. 

Според Ковачев всеки път при разпределянето на ресорите в ЕК в българското общество започва дебат за важността му, което не е правилно.

В предаването "12+3" по програма "Хоризонт" евродепутатът Петър Витанов от ПЕС/БСП заяви, че този ресор е по-добър от споменавания преди това неофициално "Образование и култура". По думите му образованието е в прерогативите на националната държава и общите инициативи в тази сфера са малки и незначителни. 

Витанов коментира, че България не е успяла да се пребори за някое от заместникпредседателските места, което по думите му е атестат за недотам голямото влияние на страната ни в ЕК. 

Цялото интервю на Даниела Големинова с Андрей Ковачев и Петър Витанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна