Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на „Русофили“ Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски организации

| обновено на 10.09.19 в 17:04
Николай Малинов, председател на движение "Русофили"
Снимка: БГНЕС

Председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски организации, обяви днес главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция в МВР.  

Малинов е освободен срещу гаранция от 50 000 лева, като му е забранено да напуска страната.

Соченият за близък до руския президент Путин Леонид Решетников е с 10-годишна забрана за влизане в България заради същото разследване, каза още Цацаров.

Заплахата за националната ни сигурност от движение „Русофили“ е дошла от досъдебно производство за пране на пари, което е започнало през юли т.г., обясни Цацаров.

Вчера това производство е приключило с ареста на Малинов и с претърсвания на 11 адреса в 3 града – София, Брезник и Перник. В тях са открити множество документи, включително докладни записки, които според прокуратурата доказват, че Николай Малинов е работел срещу националните интереси на страната.

Другият резултат от досъдебното производство е забраната за влизане в страната на Решетников.

„Веднага след установяването на тази схема прокуратурата възложи на ДАНС изпълнение на множество оперативни мероприятия, включително по линия на финансовото разузнаване. В резултат на това са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната – българския обществен и политически живот, както и с дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на България и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика. Събрани са доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси под различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона“.

Малинов е контактувал с две руски дружества – Руски институт за стратегически изследвания и Общество „Двуглав орел“.

Случаят бе пряко обвързан и с източването на КТБ. В един от адресите, претърсени вчера, са намерени няколко докладни записки – на руски и български език, в които се обяснява как трябва да бъдат прехвърлени активи в размер на около 500 млн. евро от  Цветан Василев до руския бизнесмен Константин Малофеев. Обяснява се още, че трябва да се намери начин да бъде върнато влиянието в една телекомуникационна компания, както и в „Дунарит“ и „Авионамс“. 

Освен това в друга докладна пишело, че трябва да се използват всякакви възможности за преориентиране на политическото поведение на страната в посока приятелство с Русия – с помощта на телевизия или мощен интернет сайт.

Разследването продължава. За момента задържан и с обвинения е единствено Николай Малинов. 

„Скъпи приятели! Американците започнаха кампания „руски шпиони в България“, написа във Фейсбук Леонид Решетников.

„…опитват се да свържат нашето общество за руско историческо просвещение „Двуглав орел“, което работи само в Русия, към някакви фантастични планове. Но това им е достатъчно да громят истинските български патриоти. Уверен съм, че с тези акции настоящата българска власт напълно ще се дискредитира в очите на българския народ. Да нападат хора само затова, че почитат традициите и историята, жертвите, дадени от Русия при създаването на българската държава могат само враговете на България“, пише Решетников в профила си в социалната мрежа. 

От звуковите файлове можете да чуете още подробности по темата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна