Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След срутване на част от стена при несъгласувани изкопни дейности в двора

Фирмата-строител е поела ангажимент да възстанови училището в Горно Черковище

Част от стената на основното училище в казанлъшкото село Горно Черковище се срути при несъгласувани изкопни дейности в двора. Заради инцидента близо 90-те ученици ще започнат учебната година в съседното село Бузовград. Днес от община Казанлък обясниха, че започват проверка по случая. Получени са уверения и от фирмата-строител, че ще възстанови сградата.

Съборената стена е част от физкултурния салон на близо 130-годишната сграда на училище „Св. Климент охридски“ в село Горно Черковище. Инцидентът е станал вчера следобед и за щастие няма пострадали. Днес от община Казанлък уточниха, че е извършвано изграждане на дренаж и отводнителна система.

Кметът на селото и Община Казанлък не са уведомени по никакъв начин за ремонтните дейности, предприети от директора на училището, макар това да са изрични негови задължения. Изкопът вече е укрепен. Ремонтните дейности са извън сградата на училището, в момента тече проверка на дейностите. В случая става дума за извършени строителни дейности по договор между директора на училището и строителна фирма, обясни зам.- кметът на общината Даниела Коева.

Ремонтът не е съгласуван, в общината не са уведомени за него и не е подавано заявление за строителни дейности, каза и кметът Галина Стоянова.

„Най-малкото договора, който е сключила директорката не ни беше известен до вчера, когато ни уведомиха, че има инцидент. Ще се провери има ли строителни книжа, на какви основания е сключен договора, по какъв начин е избран изпълнителя, кой е разрешил откриването на строителната площадка и кой е контролирал дейностите“, добави Стоянова. Тя увери, че с нейна заповед ще се назначи експертна проверка  от компетентни лица, които да направят констативен протокол за извършените дейности. В зависимост от резултатите от проверката ще се потърси и отговорност от лицата, виновни за случилото се.

Кметът на Казанлък уточни, че от фирмата- строител са гарантирали, че ще възстановят сградата за своя сметка, но първо под контрола на общината ще се проведе обследване на сградата и проектиране.

Община Казанлък ще осигури средства и за транспортирането на децата до училището в село Бузовград. Учебният процес по никакъв начин няма да бъде възпрепятстван, увериха от община Казанлък. 

„Децата на 16 септември ще започнат учебната година в училището в Бузовград, там условията са добри, защото има свободни класни стаи, в които са учели учениците от село Розово, докато при тях е течал ремонт. Учениците са около 90. От общината ще се осигури допълнителни средства за превоза на децата до Бузовград“, каза Стоянова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от