Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хореографи от пет държави експериментират в рамките на Пловдив 2019

Стефания Георгиева
Снимка: Лъчезар Вълев

На 10 септември ще бъде представен артистичния резултат от провеждащи се в момента в София интензивни хореографски серии по инициатива на съвременната платформа за танц „Атом театър“. След сериите в рамките на Пловдив 2019 предстои заснемането на танцов филм в сътрудничество с португалски режисьор и датски композитор.

„Бих го нарекла направо спектакъл, макар че ще бъде изграден от пет откъса на пет различни хореографа. Десет дни не са достатъчни да създадеш цял спектакъл“, разказа в предаването „Изотопия“ Стефания Георгиева, която е хореограф, танцьор, артистичен директор и създател „Атом Театър“.

Идеята е да се събере група от хора от различни страни, които обичат да танцуват и хора, които обичат да създават танц и да направят нещо заедно в рамките на десет дни. Хореографите са от САЩ, Великобритания, Израел и България. За 11 септември са планирани отворени за публиката „бързи срещи“ с хореографите.

„Атом Театър“ съществува от 2011 година. Тогава Стефания завършва „Кукли“ в НАТФИЗ и заедно с неколцина свои колеги решават да не влизат в държавен театър заради опита си от учебни практики през последната година на следването.

„Всяко място си носи своята енергия, история, излъчване. Когато научиш историята на това място, става още по-богато и плътно това, което правиш“, посочи Стефания, запитана за симбиозата на танцьора и хореографа с конкретно артистично пространство за представяне пред публика.  

"Не се стремя към конкретен жанр, начинът, по който работя, е свързан с това танцьорът да се чувства добре в тялото си", признава още Стефания Георгиева, която обича да експериментира.

Цялото интервю със Стефания Георгиева е в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна