Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критики срещу портфолиото за защита на европейския начин на живот

Атина е доволна от ресора на Маргаритис Схинас

Маргаритис Схинас
Снимка: ec.europa.eu

Атина е удовлетворена от номинацията на Маргаритис Схинас за  заместник-председател на Еврокомисията. Той поема ресора „Защита на нашия европейски начин на живот“, което включва миграция и сигурност.

Гърция за първи път получава място на заместник-председател на Европейската комисия, поставиха като водеща новина всички гръцки медии. Номинацията за еврокомисар за Маргаритис Схинас е личен избор на премиера Кириакос Мицотакис. „Много точно попадение“, акцентират коментарите.

Маргаритис Схинас написа в Туитър:

„Готов съм за работа. Очаквам дебатите в Европарламента, за да приложим акцентите на европейската политика в реални резултати за гражданите“.

Номинирането на Схинас доста изненада наблюдателите  в Атина, които очакваха Мицотакис да предложи за комисар бившия премиер Андонис Самарас. Имаше и мнения, че напоследък прекалено политизираните  имена, като това на експремиера, не винаги водят до успех на европейската сцена.

Схинас е от „тежката артилерия на Атина“, посочват коментари и е добре запознат със структурата на Еврокомисията. Доскоро заемаше поста главен говорител на Европейската комисия.

Маргаритис Схинас е юрист, роден в  село Фурка - Халкидики, с многогодишна кариера в Брюксел от евродепутат до номинацията за зам.-шеф на Еврокомисията.

Междувременно в социалните медии се появиха много критики срещу новосъздадения ресор на Схинас. Медийният директор за Европа на „Хюман райтс уоч“ предупреди за нотка на екстремизъм и настоя, че името на портфолиото било възприето от крайната десница.

Роденият в Индия британски евродепутат от групата на социалистите и демократите Клод Мораес заяви, че ресорът е „много обиден“.

В настоящата ЕК гръцкият комисар Димитрис Аврамопулос е с портфейл „Миграция, вътрешни работи и гражданство“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна