Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косово участва в голов спектакъл, но загуби от Англия, всички резултати

Хари Кейн /вдясно/
Снимка: БТА

Отборът на Англия спечели с 5:3 срещу Косово в Саутхемптън в среща от Първа група  на европейските квалификации.

Така островитяните останаха на върха на класирането с пълен актив от 12 точки в групата, в която е и нашият национален отбор.

Гостите поведоха още в 34-ата секунда, когато грешка на Майкъл Кийн пред наказателното поле позволи на Ведат Муричи да изведе Валон Бериша в чиста позиция и халфът на италианския Лацио хладнокръвно преодоля Джордън Пикфорд.

Англия отвърна бързо и в осмата минута след центриране от корнер от дясно към далечната греда Майкъл Кийн върна с глава към Рахийм Стърлинг, който отблизо също с глава засече в мрежата за 1:1.

В 19-ата минута островитяните поведоха. Стърлинг проби през центъра и пусна в ляво към Хари Кейн, който нахлу в наказателното поле и от малък ъгъл стреля между краката на вратаря Ариджанет Мурич.

След малко повече от половин час Мергим Войвода си вкара нелеп автогол, след като необезспокояван от никого засече в собствената си врата ниско центриране на Джейдън Санчо отдясно.

В 44-ата минута Санчо направи 4:1 след асистенция на Стърлинг, а в последните секунди Англия стигна и до пети гол след нова комбинация между Стърлинг и Санчо, завършена от втория с удар отблизо.

В 49-ата минута Косово намали на 2:5. Муричи намери непокрития в пеналта Бериша и той не пропусна.

Пет минути по-късно гостите стигнаха и до трето попадение. Муричи беше спънат в наказателното поле от Хари Магуайър и сам реализира отсъдената дузпа.

До края нови голове не паднаха, а Косово допусна първо поражение и вече е на трето място с 8 точки.

В другата среща от нашата група Чехия спечели с 3:0 като гост на Черна гора и излезе на второто място с 9 точки.

В 54-ата минута Якуб Янкто подаде от фаул от дясно в наказателното поле и Томаш Соучек с глава засече в мрежата.

Четири минути по-късно отново Янкто центрира от корнер от ляво и Лукаш Масопуст вкара с удар от 15 метра.

Гостите можеха да направят победата си и по-убедителна, но Ян Боржил пропусна дузпа в 82-ата минута. Чехия все пак направи класически резултат след попадение в добавеното време от дузпа на Владимир Дарида.
В групата е и тимът на България, който е последен в подреждането с 2 точки.

Във Втора група Кристиано Роналдо вкара четири гола за успеха с 5:1 над Литва като гост.

Роналдо вече има 92 гола с националния екип и е на второ място по този показател след лидера Али Даей със 109 попадения за Иран.

С успеха португалците събраха 8 точки и изостават на 5 точки зад Украйна, но имат и мач по-малко.

Александър Митрович вкара два пъти, а Сърбия постигна важен успех с 3:1 като гост на Люксембург и със 7 точки вече е трети.

Дженк Тосун също се разписа два пъти и изведе Турция до успеха на терена на Молдова, а с 15 точки и до първото място във временното класиране в Осма група.

Световният шампион Франция победи аутсайдера Андора с 3:0 в Париж, но с 15 точки отстъпи от лидерската позиция, заради по-лоши преки показатели с Турция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна