Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отбелязват 18 г. от най-смъртоносните атентати на американска територия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Съединените щати се отбелязват 18 години от терористичните атентати,при които загинаха близо три хиляди души. Церемонии се провеждат в цялата страна като в Ню Йорк е предвидено традиционното прочитане имената на жертвите.

Тази година за първи път на мемориалния комплекс на мястото на кулите - близнаци на Световния търговски център посетителите ще видят и гранитни плочи в памет на тези, които са загинали или засегнати от токсични вещества от отломките останали след атаките. Плочите почитат притекли се на помощ в първите мигове след трагедията. 

Десетки хиляди са подали молби за компенсация във фонд, предназначен за плащания на средства на хора с болести, потенциално породени от атентатите. Сред тях са хора с респираторни и онкологични заболявания. Все още текат проучвания дали болестите са пряк резултат от атаките.

Най-смъртоносните терористични атаки на американска почва бяха извършени в сутрешните часове на 11 септември 2001-ва година. Похитени от терористи самолети се врязаха в небостъргачите на световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. Един от самолетите се разби в щата Пенсилвания след като пасажерите и екипажа осуетяват опит за атака срещу американския Конгрес.

Атентатите доведоха до началото на войната в Афганистан - най-продължителната водена от САЩ война.

Отбелязването на годишнината от нападенията, което обикновено минава без политическа окраска тази година е на фона от провала на тайни преговори между САЩ и талибаните - групата, която е оказвала подкрепа на организатора на атентатите Осама бин Ладен .

Разговорите, които трябваше да бъдат проведени в неделя в Кемп Дейвид с очаквания за постигане на споразумение за оттегляне на част от американския контингент в Афганистан, бяха отменени след атентат в Кабул, за който талибаните поеха отговорност. При  атентата загинаха 12 военнослужещи, в това число американски и румънски войник.

Плановете за покана на терористична организация на американска почва в навечерието на 11 септември породи бърза критика, включително и от съпартийци на президента Доналд Тръмп.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени