Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

80 камери за видеонаблюдение са монтирани на ГКПП „Гюешево“

Граничният пункт „Гюешево“
Снимка: Кирил Фалин

Над 80 камери за видеонаблюдение са монтирани на граничния пункт „Гюешево“, съобщиха служители на пункта. Устройствата са закупени по проект за осигуряване на видеонаблюдение за 8 пункта, който е за около 4 милиона лева.

Проектът за осемте пункта трябва да приключи до 7 ноември тази година според договора с фирмата изпълнител. Монтирането на новите системи на ГКПП „Гюешево“ обаче приключи по-рано.

Така целият район за граничен контрол на КПП при „Гюешево“от бариера до бариера е под видеонаблюдение. Обособено е и отделно помещение, където са монтирани оборудване за координация и за оперативно технически контрол.

Предвиден е и софтуер за разпознаване на регистрационните номера на МПС-та, преминаващи през пункта, ю пи еси и други.

Сега се обучават служители и оператори, които ще работят със системите.

Такива системи за видеонаблюдение са поставени на ГКПП „Олтоманци“, на границата със Сърбия.

Досегашните системи за видеонаблюдение на двата пункта няма да бъдат демонтирани. Те се включват към новомонтираната, която е по-чувствителна и покрива по голям периметър, коментираха експерти.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от