Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Между небето и камъка

Стоунхендж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мегалитните комплекси като част от култовите представи на древните хора, свързани със свещените измерения на Отвъдното и Космоса, срещани в различни региони на нашата планета поразяват не само специалистите, но и всеки любознателен човек. Както и фактът, че тези сакрални скални паметници продължават да се правят хилядолетия, без да се променят съществено основните принципи на създаването им.

С доц. Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло „Акад. Георги Наджаков“ при БАН коментираме различните хипотези, свързани с прочутия Стоунхендж, с древните „пътища“ на каменните градежи от типа „кромлех“ по света, както и с „кандидатите за слава“ на българския Стоунхендж.

Допълнителни щрихи по повод на проучванията на друг забележителен вид древни градежи – долмените и най-вече на каменните кариери, от които са били добивани плочите за изграждането им в Сакар добавя ръководителят на отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей в Хасково Станислав Илиев, който споделя своите хипотетични изводи за тайнствените каменоделци и технологиите за създаването на тези мегалити.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от