Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът IfW понижи прогнозите си за растежа на Германия и очаква рецесия

Икономиката на Германия ще изпадне в рецесия през текущото тримесечие, заяви в сряда Килският институт за световна икономика (IfW), като в същото време понижи прогнозите си за растеж за най-голямата икономика в Европа в резултат на търговската война САЩ-Китай и несигурността около Брекзит.

Институтът IfW посочи, че очаква немската икономика да се свие през периода юли - септември с 0,3% спрямо второто тримесечие, когато се понижи с 0,1 на сто. На теория спад на БВП за две поредни тримесечие означава за наличието на "техническа рецесия".

Освен това IfW намали прогнозата си за растеж за германската икономика през 2019 година до 0,4% от 0,6% предишна оценка и за 2020-а година до 1,0% от предишната оценка за доста по-добра експанзия от 1,6 на сто. За 2021-а година немският институт очаква повишение на БВП с 1,4 на сто.

"Истинският проблем с търговските спорове на американския президент Доналд Тръмп не са самите митнически тарифи, а голямата несигурност за това което предстои. Несигурността е отрова за инвестиционните решения ", заяви президентът на IfW Габриел Фелбермайер, цитиран от Ройтерс.

Той обаче отбеляза, че редица нововъзникващи страни по света все още има много да наваксват от икономическа гледна точка. "Това предлага и много големи експортни възможности за немските машиностроителни и автомобилни производители. Следователно няма причина да поставяме под въпрос експортната ориентация на германската икономика“, допълни шефът на IfW.

Друг водещ икономически институт - RWI също намали прогнозата си за растеж на германската икономика за тази година до 0,4% от 0,8% предишна оценка. За 2020-а година RWI  очаква слабо подобрение на растежа до 0,9%, като институтът отбеляза, че има увеличаващи се признаци, че понастоящем икономиката се намира в спад.

"По-специално продължава спада на производството в промишления сектор, особено в автомобилната промишленост“, отбеляза RWI институтът и допълни, че "това увеличава рискът, че германската икономика ще изпадне в рецесия“.

Занижените прогнози са факт, след като по-рано днес канцлерът Ангела Меркел заяви пред немските депутати, че настоящата икономическа ситуация в Германия означава, че данъчните приходи могат да бъдат по-ниски от очакваното. Това би могло да ограничи фискалната възможността на правителството за справяне с евентуалната рецесия.

Ден по-рано обаче министърът на финансите Олаф Шолц посочи пред депутатите в Бундестага, че Германия е готова да налее "много, много милиарди евро" в икономиката, за да се противопостави на всяко значително забавяне на растежа, като в същото време страната трябва да предприеме смели мерки за борба с изменението на климата, преди да е станало прекалено късно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна