Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Приматарова: Разпределянето на ресорите не е ранглиста на държави и еврокомисари

Снимка: БГНЕС

"С разпределянето на ресорите Урсула фон дер Лайен най-малко и минавало през ума, че прави ранглиста на държави и кандидати за еврокомисари". Това каза пред БНР Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии по повод коментарите за това доколко важен е ресорът, който получи Мария Габриел за бъдещата Европейска комисия. Според Приматарова, която е и бивш заместник-министър на външните работи, много важно е с какви хора ще работи българският еврокомисар и как тя ще се позиционира и ще се възползва от подхода на ЕК за вземане на решения. 

"Леко съмнителен критерий е измерването на значимостта на ресорите въз основа на финансирането, което те имат в ЕС", коментира още тя в предаването "12+3" по програма "Хоризонт". По думите ѝ е смехотворно да се твърди, че България ще разпределя парите в ресора на г-жа Габриел. "Това прави дискусията прекалено провинциална и прекалено предизборна", добави тя. 

Според Приматарова ресорите са формулирани "странно" и звучат леко патетично.

"Трябва много силно да се замислим за изведения приоритет на новата ЕК, свързан с промените в климата и поверен на Франс Тимерманс, както и за амбицията на Урсула фон дер Лайен Европа на стане първият климатично неутрален континент 2030 - 2050 година. ... Ще има и изисквания към България за следване на политика в името на климатичната неутралност", коментира още Антоанета Приматарова. 

Интервюто на Снежана Иванова с Антоанета Приматарова в ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна