Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна имунизационна кампания започва в Сливенска област

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес в Сливенска област започва извънредна имунизационна кампания при деца от рискови групи със затруднен достъп до здравни услуги от 13-месечна до 8-годишна възраст, независимо от имунизационния им статус. Това съобщи за БНР д-р Даниела Калева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция.

Извънредната кампания е по заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и обхваща областите от страната, в които живеят рискови групи.

Към момента в Сливен няма регистрирани случаи на морбили, но има рискови групи, каза д-р Калева. Тя обясни начина по-който ще бъдат обхванати децата.

"Личните лекари ще обхващат деца, които са записани в техните пациентски листи. При деца без избран личен лекар ще се включват имунизационни екипи от РЗИ. В момента стартира кампанията, така че в момента събираме данни и в края на следващата седмица ще имаме по-точна картина за броя на подлежащи и броя на обхванати деца".

До началото на септември в цялата страна са регистрирани 1158 случая на морбили в 14 области. Кампанията ще продължи до 4 октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна