Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациент със съмнения за фалшива операция във Великотърновската болница

59-годишен мъж от Лясковец има съмнения, че в областната болница във Велико Търново му е направена фалшива операция на шийните прешлени. В епикризата, която получил пациентът, се посочва, че при изписването му неговата оперативна рана зараства, а той няма никакви белези на врата си, където би трябвало да е направена хирургичната интервенция. От Великотърновската болница отказват коментар по случая. 

Орлин Ангелов от Лясковец има операция на врата по документи, но не и физически белег от хирургична интервенция, която би трябвало да е претърпял на 20 август тази година в отделението по неврохирургия в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

„Започнах да получавам схващане на врата и по бабешки с мазила да ме облекчи, обаче положението се влоши. В един момент от врата блокираха коленни стави, глезени, всичко се възпали и се наду. Наложи се в неделя на 18-ти да вляза по спешност, защото бях блокирал от всякъде.

На въпрос дали в неврохирургията на Великотърновската болница е влизал в операционна и правена ли му е операция той отговори:

„Не, нищо такова“.

59-годишният мъж има четири дена престой в неврохирургичното отделение, а при изписването на 21 август, ден след хирургичната интервенция, получава епикриза, в която е описано лечението и заключение, че е в добро общо състояние, минал е гладък следоперативен период и оперативната му рана зараства.

В епикризата, с която разполагаме, е записано, че оперативното лечение и направено от началниците на неврохирургията и реанимацията на Великотърновската болница д-р Николай Мойнов и д-р Сибила Маринова. Състоянието на Орлин Ангелов се влошава и той постъпва в ревматологията на Университетската болница в Плевен:

„След 7-8 дена получих отново схващане на тялото, понеже не съм излекуван, а това се оказа някакъв вирус, възпалителен и се наложи да посетя болницата в Плевен.

Запитан дали в Плевен лекарите са казали, че има направена операция във Велико Търново, той каза:

„Не. Бях при д-р Богданова, тя погледна врата, защото де факто трябваше да ми лекува точно това място, което пише, че е оперирано, пък такова място няма. Остана изумена от това, което е написано и от това, което е налице“.

Клиничната пътека, по която е лекуван Орлин Ангелов, струва 800 лева и се поема от здравната каса. Пациентът е платил само потребителската си такса във Великотърновската болница. Неврохирурзи извън областната болница обясниха, че по клиничната пътека, по която е лекуван пациентът, не се прави операция със скалпел, а медикаментозна блокада на периферните шийни нерви с убождане със спринцовка и вливане на медикаментите, които са описани в епикризата. Нарушението и съмненията може да са в условията за изпълнение на клиничната пътека, за която се изискват двама неврохирурзи със специалност. Отделението във Велико Търново ги има, но не е ясно дали и двамата са били на работа в деня на лечението.

От Великотърновската болница отказаха коментар по случая с неврохирургичната операцията на мъжа от Лясковец, защото нямат негова писмена жалба. От лечебното заведение заявиха, че ще направят своя вътрешна проверка.

Орлин Ангелов няма да подава жалба.

„Искам просто да се прекрати това нещо, защото някъде, може би, някой се нуждае наистина от тази операция. По този начин за злоупотребяват, че е извършена операция и след няма девет дена да се наложи да ме лекуват наново мнимото оперирано място, това е парадокс“.

От Регионалната здравна каса във Велико Търново заявиха за „Хоризонт“, че се самосезират и ще направят проверка извършена ли е операция на пациента и спазени ли са условията при изпълнението на клиничната пътека от отделението по неврохирургия в областната болница.

Репортажа можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна