Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Политологът Първан Симеонов инициатор на изложбата "24 кадъра на улицата"

Знакови старозагорски актьори ще покаже улична изложба в Стара Загора

Изложбата, която се открива от 18 часа, разкрива старозагорското участие в редица популярни български филми.

| обновено на 12.09.19 в 08:09

Изложба с фотографии от български филми с участието на популярни старозагорски актьори ще бъде открита тази вечер в градинката пред църквата „Св. Николай“ в Стара Загора. Снимките са подбрани и предоставени по инициатива на политолога Първан Симеонов и са от архива на Българската национална филмотека. Изложбата „24 кадъра на улицата“, която се открива от 18 часа, разкрива старозагорското участие в редица популярни български филми. Ще бъдат показани фотоси на известни актьори, които често забравяме, че са родени в Стара Загора“ – разкрива  Първан Симеонов. Неговият баща дълги години е бил директор на Кинефикация –Стара Загора и е един от вдъхновителите на изложбата.

Ружа Делчева, Васил Михайлов, Наум Шопов, Вельо Горанов са част от плеядата актьори от по-старото поколение, родени в тракийския град.

За събитието идва и директорът на БНФ Антония Ковачева. Тя ще открие изложбата заедно с ръководството на Общината. Ще свири военният оркестър. Младите от "Розов свят" ще изпеят интерпретации на българска филмова музика. 

Със събитието започва „АРТистично на улицата“ – септемврийската програма на новото творческо пространство на Стара Загора. То е фокусирано в отсечката на улица „Сава Силов“ около къщата на Веселин Ханчев. В това пространство отдавна се случват различни творчески дейности. Сега те се обединяват, обогатяват и търсят нови съмишленици, за да се превърнат в творческа мрежа.

Зад новия творчески квартал стои Творческият колектив „На улицата“, създаден от група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци, заедно с Държавния куклен театър, Къщата на Архитекта и ССИК „Различният поглед“, Държавната опера, Dolap.bg и др. 

Изложбата се случва с подкрепата на Община Стара Загора. С помощта на Антония Ковачева, Мариана Ангелова, Галина Атанасова, Снежана Маринова, Венко Добрев, Мирчо Христов, Петя Ацинова, Павлина Маркова, хотел "Уникато", "Различният поглед" и много други. 

„Щом киното са 24 кадъра в секунда, то всеки може да направи своя филм с тези 24 фотографии на улицата. Изложбата може да бъде разгледана до навечерието на празника на града - 5-ти октомври. Усилието за популяризиране на участието на Стара Загора в българското кино ще продължи. Това е началото. Всеки може да открие снимки в старите семейни албуми или на свои близки и да допълни изложбата“- обобщава Първан Симеонов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от
Будител на годината 2020