Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК понижи прогнозите си за потреблението на петрол с оглед на глобалното икономическо забавяне

Петролът поскъва с 1% въпреки занижените прогнози, акцентирайки върху силен спад на складовите петролни запаси в САЩ

ОПЕК намали прогнозите си за потреблението на петрол в световен план през тази и следващата година, отчитайки забавянето на глобалния икономически растеж.

В последния си месечен доклад ОПЕК вече очаква растеж при търсенето на петрол през 2019-а година от 1,02 млн. барела на ден, което е с 80 хил. барела по-малко, отколкото предишна оценка на картела. Потреблението на черното злато през 2020-а година също се очаква да нарасне по-слабо с 1,08 млн. барела на ден вместо с 1,14 млн. барела според предишния месец доклад на организацията.

Като причина за занижените оценки ОПЕК цитира по-слабите от очакваното данни за търсенето на петрол през първата половина на настоящата година и прогнозите за забавяне на растежа на световната икономика.

Ръстът на очакваните доставки на петрол извън ОПЕК пък беше ревизиран за настоящата година до 1,99 млн. барела на ден, докато за 2020-а година се очаква растежът на доставките извън картела да достигне 2,41 млн. барела спрямо прогноза само месец по-рано за увеличение с 2,25 млн. барела на ден. Тези завишени оценки за очакваното предлагане на петрол, добиван извън рамките на ОПЕК, са в резултат на увеличено производство на шистов петрол в САЩ, но и на по-големи добиви в Бразилия, Китай, Обединеното кралство, Австралия и Канада.

Организацията на страните износителки на петрол също така намали прогнозите си за глобалния икономически растеж през 2019-а година до 3,0% (от 3,1%) и за 2020-а година до 3,1% (от 3,2% месец по-рано). Според ОПЕК тази низходяща ревизия е предизвикана от течащото икономическо забавяне в САЩ и еврозоната, по-ниския от очакваното растеж в Индия през първата половина на годината, нарастващите проблеми с държавния дълг в Аржентина и продължаващата търговска война между Вашингтон и Пекин, наред и с други фактори.

Икономическият растеж на САЩ беше преразгледан до 2,3% за 2019-а и до 1,9% за 2020-а година. Прогнозата за растеж на еврозоната през тази година остана 1,2%, но за следващата беше ревизирана до 1,1%. Междувременно прогнозата на ОПЕК за растеж на Китай за 2019-а остана на ниво 6,2%, преди обаче да се забави до 5,9% догодина.

Въпреки занижените прогнози на ОПЕК, петролните фючърси поскъпват в сряда с около 1%, намирайки подкрепа от изненадващо силното намаляване на складовите запаси на суров петрол в САЩ за последната седмица. Късно снощи Американският петрол институт (API) отчете солиден спад на петролните складови запаси с цели 7,2 млн. барела, който беше два пъти по-голям от осредните прогнози на финансовите пазари.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през ноември поскъпват с 1,05% обратно над 63,00 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври - с 1,25% над 58,00 долара за барел.

Това представлява подновяване на силното възходящо ценово движение в сила през текущия месец, след като само вчера петролните фючърси поевтиняха слабо съответно с 0,3% към $ 62,38 за барел и с 0,8% към $ 57,40 за барел като първоначална реакция на новината за уволнението на съветника по националната сигурност на Белия Дом - Джон Болтън.

Джон Болтън беше известен  като един от силните "хардлайнери" в администрацията на президента Тръмп по отношение на политиката спрямо Иран и Венецуела. Според анализатори неговото уволнение може да увеличи шансовете за сключване на споразумение под някаква форма с която и да е от двете петролни държави. Това от своя страна може да върне на петролните пазари добиваните от тях 3-4 млн. барела петрол на ден, което пък рискува да доведе до нов дисбаланс между търсене и предлагане.

В крайна сметка уволнението на Джон Болтън може да ограничи доста рязкото поскъпване на петролните фючърси от началото на септември, като до вчера включително те нараснаха с около и над 7% в рамите на настоящия месец на фона на сигнали за отслабване на търговското напрежение между САЩ и Китай - двете най-големи икономики в света и най-големи енергийни консуматори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна