Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Тръмп уволни Болтън

3
Снимка: БТА

"Преди около 2 месеца прочетох в един ирански вестник, че Джон Болтън ще бъде отстранен и тогава не повярвах, че ще се стигне до такъв разрив". Това каза пред БНР анализаторът Владимир Чуков, експерт по Близкия изток, по повод уволнението на Джон Болтън от поста съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп. Според Чуков капката, която е преляла чашата, е свалянето на американския дрон в Персийския залив. Този дрон е 130 млн. долара, припомни експертът и добави, че нареждането на Болтън е било за директен удар срещу Иран, а 10 минути по-късно е било отменено.

"Болтън е "господин не", а Тръмп е човекът, който иска да има фанфари, да има споразумение", уточни още Чуков и обясни, че провалът на споразумението с талибаните е нагнетило още повече отношенията Болтън - Тръмп.    

В предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" журналистът Мохамед Халаф коментира, че от около месец се е очертало това разногласие между Болтън и президента на САЩ. 

"Това се видя ярко, във факта, че той не беше включен в преговорите с талибаните в Доха. Имаше индикации, че той не беше съгласен с тези преговори, защото не вярваше, че талибаните ще се придържат към споразумения, които да донесат мир в Афганистан". 

Според Чуков този разрив няма да предотврати линията, който имат САЩ, защото вси пак държавният глава е Тръмп, а Болтън е човекът, който съветва.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Владимир Чуков и Мохамед Халаф в ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна