Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НС прие Годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2018 г.

| обновено на 12.09.19 в 19:14
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие правителствения доклад за състоянието Националната сигурност за 2018 г.   В доклада се отчита стартът на дълго отлагани стратегически проекти за енергийната инфраструктура, финансовата стабилност и темповете на икономически растеж, които са в основата на очакванията за скорошно присъединяване към Европейския валутен механизъм.

Докладът бе приет с 97 гласа "за", 10 "въздържали се" и 47 "против".

„Против“ гласуваха депутатите от БСП. Според тях документът е небалансиран и не отчита сериозните проблеми пред сигурността, социалните дисбаланси и срива в Търговския регистър.

Депутатът Таско Ерменков коментира и текстовете в доклада свързани с отбранителните способности на армията ни: 

„В доклада е написано, че българската армия, българските въоръжени сили могат частично да изпълняват своите конституционни задължения, което естествено поражда въпроса, а частично кое не могат да изпълняват?“.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев отговори на критиките и определи доклада като добър:

„Нямало интерес към националната сигурност, даже и залата не беше пълна. Няма, защото нямаме усещане, че я няма тази национална сигурност. Добре, но ако вие бяхте на наше място и сте управляващи, какъв доклад мислите, че щяхте да напишете? Някакъв по-различен ли? Кое толкова глобално е различно, че вътре дори изводите да бъдат различни?“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от