Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Анна Драганова: Натуралното етерично масло не може да струва 5-6 лева

В миналото етеричните масла били ценени наравно със златото, завръщаме се към лечебните им свойства

Снимка: БГНЕС

"Природата ни е дала абсолютно всичко, необходимо за нашето здраве. За съжаление ние не се възползваме. Все още не й вярваме. А Хипократ е казал: „Медицината е изкуство да се подражава на лечебното въздействие на природата“. Това каза доц. Анна Драганова в предаването "Нощен хоризонт".

От 20 години доц. Анна Драганова използва в практиката си природни средства и е убедена в тяхното действие, без странични ефекти, каквито имат химичните медикаменти. Тя е сертифициран ароматерапевт с дългогодишен стаж в областта на вътрешните болести и авиационната медицина.

В страни като Франция, Швейцария и Австралия има призната специалност ароматерапия, посочи доц. Драганова. „Ароматерапията е един чудесен, много стар, много мъдър и научно обоснован метод за профилактика и лечение с използването на натурални етерични масла, които се въвеждат в организма чрез дихателните пътища, кожата или лигавиците. Тя е многовековна, необятна. Това е най-древната медицина, наричана "нежната медицина.“

В миналото етеричните масла са били ценени наравно със златото

„Повече от 6 хиляди години човечеството познава чудодейното действие на етеричните масла. Те са се поднасяли като най-ценен подарък наравно със златото, скъпоценните камъни, захар, коприна, дори са разменяни за роби. Но с времето сме позабравили някои неща, които сега тепърва отново започваме да ползваме.“

Има няколко вида етерични масла. Единият вид са синтетичните: с аромат, аналогичен на натуралните масла. Истинските, тези с лечебни свойства, са натуралните, другите се наричат натурализирани, поясни доц. Драганова. Тя допълни, че производството на натуралните масла е скъпо и трудоемко и затова някои производители произвеждат ароматни заместители. „Те не само нямат лечебни свойства, но могат да бъдат и опасни“, предупреди Анна Драганова.

„Едно натурално етерично масло има от 120 до 500 съставки, при това дозирани от природата – нещо, което човек не може да направи. Освен това те са скъпи и едно етерично масло в никакъв случай не може да струва 5-6 лева.“

Производството на натурални масла е скъпо и трудоемко

Доц. Драганова даде пример с масла, за чието производство е необходим много материал – например за 13 милилитра извлек от жасмин са необходими 300 цвята, ръчно събрани в определени часове от деня. За 1 литър от българското розово масло са необходими 5 тона розови листчета, а за 800 грама нероли е нужен 1 тон цветчета от горчив портокал.

Древните египтяни, римляни, гърци, източните народи са ползвали аромати през целия си живот, разказа още доц. Драганова. При раждането на Христос тримата влъхви носят на Младенеца злато, тамян и смирна – тези етерични масла са били ценени наравно със златото заради лечебните им качества, припомни библейското описание тя.

Терминът "ароматерапия" се появява през 30-те години на XX век, когато френски химик си изгаря ръката и инстинктивно я потапя в най-близкия съд с течност – оказва се, че това е лавандулово масло, което бързо успокоява болката и помага на раната да зарасне. Този случай провокира учения да направи серия изследвания и да напише книга, озаглавена „Ароматерапия“.

Силата на етеричните масла да въздействат върху психиката

Ароматите въздействат както върху физическото, така и върху психическото състояние на организма и липсата им води до ароматен глад, подчерта доц. Драганова. 

„Огромен проблем например при първите космически полети се оказва липсата на аромати и при следващите полети на космонавтите са подсигурявани различни ароматни предмети. Интересна е една мисъл, казана от Мохамед: „От всички неща на света най-много радват сърцата ни децата, жените и благоуханията.“

Чудодейното масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво например, което е с противоречив аромат и не се харесва на всички, е лидер на етеричните масла в света, отбеляза доц. Анна Драганова. По думите й това масло присъства най-често в лечебни програми за различни заболявания. Дървото има детоксично действие, то вирее по източните брегове на Австралия, където гъмжи от отровни животинки – скорпиони, змии, паяци, допълни тя. Маслото от чаено дърво било използвано от австралийските аборигени, а първият европеец, докоснал се до свойствата му, бил Джеймс Кук по време на морска експедиция пред 18 век. Именно той дава името „чаено дърво“. През Втората световна война това масло било неизменна част от чантичките за спешна помощ, раздавани на армейските поделения.

„Маслото от чаено дърво се нарича „бърза помощ“, наричат го „аптека в един флакон“. Маслото от чаено дърво има антибиотично действие дори при стафилококи, стрептококи. То има много силни антисептични качества, антибактериално, антивирусно, антигъбично действие. Чаеното дърво, както и много други етерични масла, действат на клетъчно ниво, за разлика от антибиотиците… Маслото от чаено дърво пречи на размножаването на атипичните клетки – и доброкачествени, и злокачествени – нещо, което, откровено да си кажа, като лекар в началото се съмнявах“, коментира още доц. Драганова.

Доц. Анна Драганова

Биография

Доц. д-р Анна Драганова е к.м.н. Специалист е по вътрешни болести и авиационна медицина. Има специализации още по ревмокардиология, ендокринология, анестезиология. Работила е като ревмокардиолог, в областта на физиотерапията. Била е председател на ТЕЛК и има 24-годишен опит в Авиомедицински научно-изследователски институт към Военно-медицинска академия.

От 2000-а година е медицински консултант за профилактика и лечение с природни продукти, произведени в Швейцария. Притежава сертификат за ароматерапевт от преподавател в New ways Aromatherapy Education Institute Salem, UTAH, USA. Провежда курсове по Ароматерапия. 

Цялото интервю с доц. Драганова слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени