Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Писателят Илия Троянов: Свободата винаги е резултат от борба

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският форум в Алпбах събра през август 5 000 участници – политици, учени, експерти, журналисти и студенти от цял свят, за да дискутират темата: „Свобода и сигурност“. Форумът в Алпбах се провежда от 1945 г. и цели не само да анализира настоящите развития и движещи сили в света, но и да предостави нови перспективи.

Авторът на „След бягството“, „Кучешки времена“, „Събирачът на светове“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ Илия Троянов беше един от говорителите и менторите на форума.С писателя се срещнахме там, в Алпбах – най-красивото място в Австрия според национално допитване до австрийците.

С Троянов разговаряме за ренесанса на утопичните идеи, за свободата и нейните законови ограничения в демократичните държави, за интелектуалната защита и самозащита, за въвеждането на нови репресии към индивида в името на сигурността на обществото.

В първата част на разговора с Илия Троянов обсъждаме настоящето и бъдещето на Европейския форум "Алпбах", говорим за едновременната липса на информация и за прекаления достъп до нея, за развитието на собствени филтри за информация, за защитата от манипулация, за това как прекалените мерки за сигурност ограничават индивидуалните свободи, а също и за това дали е истина, че където има по-голяма социална справедливост, там има по-малко престъпност.

Най-често цитиран на Европейския форум "Алпбах" беше един от бащите-основатели на САЩ политикът, издател и изобретател Бенджамин Франклин с думите му: „Който се отказва от свобода, за да спечели сигурност, в крайна сметка губи и двете.“ Тази фраза е използвана и от Илия Троянов и Юли Це в книгата им: „Посегателство над свободата.

Истерия за сигурност, полицейска държава и ограничаване на гражданските права“ (2009 г.), а самият Троянов пише: „Една авторитарна държава може да задуши всеки протест в зародиш с помощта на закони, които днес се гласуват с привидното обяснение, че ни защитават. Съпротивлявайте се. Все още не е късно.“ 10 години след публикуването на тази книга в Германия и 9 години след излизането ѝ на български език питам писателя Илия Троянов дали вече не е станало късно да се съпротивляваме срещу посегателствата над свободата ни.


В последната част на разговора ми с писателя Илия Троянов обсъждаме смисъла и ползите от обществени дебати като Европейския форум Алпбах, какво става, когато се срещат интелектуалци и политици, гарантира ли се свободата от държавата или тя е винаги резултат от борбите на различни части от обществото.

Питам Илия Троянов далив крайна сметка не са безсилни всички мерки, обещаващи ни сигурност, дали съвсем скоро  няма да свършим всички като героите на Джордж Оруел в „1984“ и могат ли изкуството и литературата да направят това, което политиците не могат.

Кой е единственият път за промяна на сегашния свят според Илия Троянов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Възражда ли се фашизмът в България

публикувано на 25.02.20 в 15:52
Имало едно време в София

Имало едно време в София...

публикувано на 25.02.20 в 12:52