Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

38% от европейците не се ваксинират срещу болести, от които могат да бъдат защитени

Снимка: БТА

38 на сто от европейците не се ваксинират срещу болести, от които биха могли да бъдат защитени, подчерта председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер при откриването на международната среща на върха, посветена на ваксинирането в Брюксел:

"И ако в някои части на света човешки същества умират поради липса на ваксини, тук някои рискуват живота си и на други около тях, като ги отказват. Те не залагат на превенцията, а предпочитат да си играят с огъня. Този скептицизъм, до известна степен, се корени в широките дезинформационни кампании, които поставят под съмнение ефективността на ваксините и представят печалбите на фармацевтичната индустрия като единствен мотив за кампаниите за ваксиниране. Бъдете сигурни, че Комисията се бори с тези твърдения в рамките на своя дневен ред срещу дезинформацията и то със сътрудничеството на другите дигитални платформи". 

Над 160 млн. деца по света ежегодно са защитени от смъртоносни болести чрез ваксиниране, подчерта генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус. Той обаче предупреди, че дребната шарка се разпростира бързо и добави:

"Случаите на заболели от дребна шарка в света са се удвоили предходната година в сравнение с 2017-а. Само през последните месеци 4 европейски страни, сред които 3 от ЕС, загубиха статута си на държави без тази болест. А това е нещо сериозно. В някои страни, колебанията към ваксинирането доведоха до този взрив. Дезинформационната кампания в това отношение може да бъде също толкова заразна и опасна, колкото и болестите, на които помага да се разпростират". 

 Страните членки, изгубили този статут, са Великобритания, Чехия и Гърция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна