Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд в Белфаст постанови, че Брекзит без сделка е в съответствие с "Белфасткото споразумение" от 1998 година

Бефласткият съд също така определи като законно решението на Борис Джонсън да рзпусне парламента

Съд в Белфаст, Северна Ирландия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдът в Белфаст постанови, че евентуален Брекзит без сделка няма да противоречи на разпоредбите на т.нар. "Споразумение от Разпети петък", известно още и като "Белфасткото споразумение" от 1998-а година, съобщиха в четвъртък британските медии.

Решението на съда е по три жалби, според които Брекзит без сделка на 31-ви октомври ще подкопае споразуменията между правителствата на Обединеното кралство и Република Ирландия, постигнати по време на мирния процес в Северна Ирландия и ще дестабилизира трансграничното сътрудничество между двете части на ирландския остров.

Споразумението от Разпети петък, известно също като Белфасткото споразумение, беше сключено 10-и април 1998-а година, като това мирно споразумение имаше за цел да регламентира бъдещето на Северна Ирландия.

Днес Върховният съд в Белфаст отхвърли аргументите на жалбоподателите, като заяви, че заведените производства са извън сферата на политиката.

Той също така постанови, че временното разпускане на британския парламент от премиера Борис Джонсън е законно. Това негово решение противоречи на решение на Шотландския съд от сряда. В края на миналата седмица и съдът в Лондон също отхвърли това оспорване на принудителното разпускане за пет седмици на британския парламент.

Освен това съдът на Белфаст постанови, че всички тези жалби първо трябва да бъдат разгледани от Апелативния съд в Белфаст, преди да се отправят към Върховния съд. Съдиите от Върховния съд обаче сигнализираха, че са готови да заседават и през предстоящи уикенд, за да ускорят евентуалното ново изслушване, така че всички обжалвания до Върховния съд на Северна Ирландия да могат да бъдат разгледани заедно с делата, заведени в съдилищата в Лондон и в Шотландия, които понастоящем най-висшият съд на Обединеното кралство ще разгледа във вторник (на 17-и септември).

Днешното решение на съда в Белфаст представлява една от малкото победи на британския премиер Борис Джонсън.

Трябва да се има предвид, че парламентарната опозиция използваше всички тези съдебни лостове, за да предотврати евентуален Брекзит без сделка на 31-ви октомври. С оглед обаче на факта, че законопроектът за предотвратяване на Брекзит без сделка и за ново удължаване на крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС вече беше гласуван в парламента, тези решения на британските съдилище не би трябвало да са от прекалено голямо значение.

От значение е само, че вече две от три съдебни инстанции в Обединеното кралство определиха като законно временното разпускане на британския парламент до 15-ти октомври от премиера на Великобритания Борси Джонсън. Окончателното решение по този казус трябва да бъде взето на 17-и септември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени