Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сатирата започва новия сезон с премиера на „Абе… много любов“ по Шекспир

Калин Сърменов
Снимка: БГНЕС

Сатиричният театър представи днес акценти от новата си програма и всичко по-интересно, което трупата е подготвила за публиката през новия сезон. Но не само за новия репертоар стана дума, а и за реновираните и за новите сценични пространства.

Със 76 хиляди зрители и с 1,2 млн. лева приходи изпрати Сатиричният театър миналия сезон, което е 46 процента ръст продажби спрямо 2018-а година. Средната цена на билетите е 20 лева, което не е никак малко, но пък говори за качеството на постановките. Общо 11 са премиерите, които трупата представи миналата година, но вече е в подготовка на нови.

Директорът на театъра Калин Сърменов отчете още, че с 40 процента са се увеличили заплатите на подчинените му за последните две години. Но преди предстоящите премиери Сърменов обяви, че тази есен Сатирата представя пред своята публика нов и модерен комфортен голям салон, нова климатизация, обновена фасада и фоайе, съвременна система за сигурност, две независими линии високоскоростен интернет и нова сцена.

И докато всичко това се подготви, за да се разкаже във вид, подходящ за публиката, новият сезон започна с участието на две постановки във фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив – „Тъпи ентусиасти“ на Теди Москов, и „Трима мъже и една Маргарита“ на Лиза Шопов. Следва участие на „Смях на сбогуване“ в Куманово, Република Северна Македония, и на постановката „Случайна среща“ на фестивала в Зайчар. Предстои и гастрол на „Островът“ в Берлин.

В София сезонът стартира в края на септември с премиера за зрители от всички възрасти – „Абе… много любов“ по Шекспир. Това е един спектакъл на Димитър Еленов с актьори от Сатирата и с децата от студио „Дефисто“, насочен към тийнейджърите.

През октомври зрителите могат да очакват премиерите на „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“ от Оскар Уайлд с режисьор Бойка Велкова и на „Без задръжки“ с режисьор Антон Угринов. През същия месец Андрей Аврамов започва репетиции на „Телевизионна мрежа“ от Лий Хол, чиято премиера е предвидена за края на декември.

Новата 2020 година ще започне с работата на Лилия Абаджиева над пиесата „Всички освен мен“ с участието на Любомир Нейков. На камерна сцена режисьорът Владлен Александров ще постави „Любовник на жена ми“ от Ели Саги. Един от акцентите на новия сезон е връщането на Кабарето в афиша на Сатиричния театър и това ще се случи през март догодина.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени