Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световни имена в науката пристигат в България по повод EUCYS 2019

31-вото издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019, ще се проведе от 13-ти до 18-ти септември в София. Нашата страна е домакин за първи път на престижното състезание. EUCYS дава възможност на младежи от цял свят между 14 и 20 години да представят своите разработки в научната сфера пред известни учени, както и да се запознаят помежду си, да обменят знания и опит.

България участва в конкурса от 1998 г. под егидата на Министерство на образованието и науката и Института по математика и информатика към БАН, които заедно осъществяват идеята за провеждане на състезанието у нас. Очакваме 153-ма участници от 39 държави със 100 проекта. От българска страна отборът ще бъде представен от младите учени Звездин Бесарабов, Андрей Гиздов и Николай Пашов, които ще се състезават в категориите информатика, медицина и биология.

Състезанието ще бъде посетено от специални гости: проф. Питър Литълууд - британски физик и професор в Чикагския университет, който се занимава с физика на кондензираната материя, проф. Григори Кабатянски - професор в Института по проблеми на предаването на информация за Руската академия на науките, проф. Диана Мишкова - професор по история и директор на Центъра за академични изследвания – гр. София и д-р Клеър Лий - пост-докторант в областта на физиката на елементарните частици. Д-р Лий работи в Националната лаборатория „Брукхейвън“ към американското министерство на енергетиката.

Четиримата изтъкнати учени ще вземат участие в дискусия “Научно кафене” на 16-ти септември от 17:30 в зала 11 (зала Люмиер) на НДК. Те ще дискутират темата „Европа през 2050 г.” и ще отговарят на въпроси от публиката, свързани с ролята на науката и технологиите в изграждането на европейското бъдеще.

Съпътстващата програма на научния форум включва Ден на отворените врати на 16-ти септември от 09:30 до 16:00 часа в Интер Експо Център, когато всички желаещи ще могат безплатно да посетят конкурса, да разгледат щандовете на участниците и техните проекти.

Европейският конкурс за млади учени EUCYS 2019 ще завърши на 17-ти септември с аудио-визуален спектакъл „140 BPM”, който се провежда по повод празника на София. Всички участници, посетители и гости на EUCYS са поканени да видят аудио-визуалното шоу, което включва DJ шоу с музика, варираща от фолклор през джаз до класика, както и 3D mapping на важни забележителности, исторически фигури, както и откъси от популярни литературни творби, свързани със столицата. Програмата ще завърши с тържествена заря.

Подробности за програмата и стойността на Европейския конкурс за млади учени EUCYS научаваме от Константин Делчев – докторант в Института по математика и информатика към БАН и заместник национален организатор на конкурса:Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020