Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на севернокорейски хакерски групи

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три севернокорейски "злонамерени кибергрупи" за извършване на атаки срещу критична инфраструктура, обяви министерството в петък.

Финансовият департамент заяви, че трите хакерски групи, които той определи като група Lazarus Group, Bluenoroff и Andariel, са били подкрепени от севернокорейската държава и са били отговорни за "злонамерена кибер дейност" на комунистическата държава в критична инфраструктура.

По-конкретно, американското министерство ги обвини в нападението със зловредния софтуер - рансъмуер (ransomware) "WannaCry" през декември 2017-а година, което засегна 150 страни по света и представляваше най-голямата подобна кибератака в историята, при която бяха хакнати международни банки и клиентски сметки. Финансовото министерство на САЩ също така посочи, че групите са свързани с разузнавателното звено на Северна Корея - Генералното бюро за разузнаване.

"Министерството на финансите предприема действия срещу хакерски групи от Северна Корея, които извършват кибератаки в подкрепа на незаконни оръжейни и ракетни програми", заяви заместник-министърът на финансите, отговарящ за антитероризма и финансовото разузнаване - Сигал Манделкер. "Ще продължим да прилагаме съществуващите санкции на САЩ и ООН срещу Северна Корея и ще работим с международната общност за подобряване на киберсигурността на финансовите мрежи", добави тя.

Санкциите включват блокиране на всички свързани със САЩ активи на групите и забранява на сделки с тях. Министерството на финансите отбеляза, че всяка чуждестранна финансова институция, която съзнателно улеснява значителни транзакции или услуги за тях, също може да бъде подложена на санкции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна