Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За графитите и нелегалността преди Sofia Graffiti Battle 2019



В неделя в столицата за четвърти път ще има Sofia Graffiti Battle, организиран от Sofia Graffiti Tour и 0511. 

От няколко години първите виновници превърнаха софийските графити в градска забележителност, която няколко пъти в седмицата показват на пешеходен тур. 0511 пък са следващата фаза на OSM-Clan - един от най-известните графити колективи в София. 

Гост на феста ще бъде и Неш от Холандия - артист с 30-годишен опит зад гърба си. Освен него пред всички ще рисуват артисти между организаторите, както и спечелилите участието си ZEFO, GANA и GLOW. Творения на участниците можете да видите в галерията под текста.

Битката е повод да поговорим не само за събитието, но и за различните стилове, какво прави графити артистът, когато порасне и не на последно място - за законността на графитите. 

"Sofia Graffiti Battle ще се проведе тази неделя, на 15 септември, от 10 часа. Всички са добре дошли на паркинга срещу ЦУМ. Ще има графити демонстрация от едни от най-добрите български артисти", разказа Константин Кръстев, известен и като Костура, графити артист от OSM и 0511. В рамките на събитието ще има още работилници за деца, състезания за най-добри скици и други инициативи. 

"Започнах по много интересен начин. Прекарвах си летата в Монтана и с моя съсед слушахме хип-хоп. От една обложка (на хип-хоп албум) видяхме интересни букви, започнахме да ги имитираме, да си ги рисуваме. Започнахме да гледаме от по-големите, намерихме си спрейове от някаква железария, започнахме да пръскаме. През 2008-а вече рисувах от около 2 години и бях нашарил квартала. От crew-то ме намериха и ме поканиха. Кварталът е "Левски", "Подуене". Всички сме от там. Измислихме си букви, абревиатура, започнахме и вече 11 години рисуваме заедно. В момента буквите означават Only Style Matters", разказва Косьо за началото си като артист. 

Като стил той постепенно се насочва към т. нар. "характери" - анимирани герои, отличаващи се от другия основен елемент в графитите - стилизираните букви.  

Забрани 

С Косьо си поговорихме и за новите регулации на Столичната община срещу нелегалното рисуване - глоби от 100 до 5000 лева и база данни с почерка на различни артисти. Ако един автор бъде разпознат от властите, то ще му се наложи да изчисти всичките си незаконни творби. 

"Това по принцип го правят от доста време в Европа и не смятам, че ще проработи. Това просто кара графити артистите да бъдат по-креативни - да си измислят други имена и тагове. Базата данни ще е ефективна до един момент. Не смятам, че репресиите са адекватен начин за борба с графитите. Не ми харесват надписите "Левски", "К*р" и т. н. Те трябва да бъдат изчистени, но в графитите има голяма доза изкуство, което хората не разбират. И не го разбират, защото няма големи пространства на разположение на артистите, където хората да виждат големи и красиви графити", смята Косьо Кръстев.

OSMC не слиза от софийските улици. Някои от артистите от crew-то продължават да бомбят - т. е. да рисуват нелегално или почти легално по сгради, влакове, подлези и канали. За рисуването в града си говорихме с райтъра Scape. 

"Не знам доколко има смисъл от тези регулации. Можеш да направиш тага си толкова сложен, че тези от общината нищо няма да разберат. Мога да пиша с 10 различни имена и 10 различни стила и няма как да го спрат това", смята той за плановете на Столичната община. 

Според повечето графити артисти нелегалното и легалното начало са свързани и едното не може без другото. OSMC в един момент се прероди като 0511, които правят дрехи, изложби, показват графитите на деца и рисуват по поръчка. От година всичко се случва от базата им - магазин, галерия и общо пространство за рисуване на столичната ул. "Оборище". 

NASH

"През 1989-а полицията ме хвана и трябваше да платя 6000 евро. Когато започнах, нямаше легални стени и заради това рисувах нелегално. Исках да рисувам мюръли, да показвам своя стил и техника и тогава можех да го правя само незаконно. Трябваше да намирам места за рисуване. Но после ме хванаха и трябваше да платя глобата, а тогава това бяха много пари. За мен не беше важно да бомбя. Има различни дисциплини в графитите - една от тях е бомбенето, което е начин да станеш известен", разказва за "Изотопия" 49-годишният холандец Nash, който тази година ще рисува на Sofia Graffiti Battle. 

"Проблемът е в интернет, където много хора те обявяват за toy (б. р. - лаик), ако не рисуваш нелегално, раздават оценки какво е и какво не е графити. Малките слушат това и не искат да ги обявяват за toy, искат да са хардкор райтъри. Това не е тъпо, защото графитите са започнали така. Но изкуството вече е на 50 години, развило се е и сега имаш опциите да си артист или вандал. През 80-те, когато графитите влязоха в Европа през Париж и Амстердам, хората се опитваха да правят красиви големи парчета и понякога тагове. Рисуването по влакове стана важно в края на 80-те и началото на 90-те. Хората, на които се възхищавахме, като crew-то United Street Artists от Амстердам, правеха красиви стени. Това искахме да правим и ние. След това бомбенето стана известно, влаковете. Тогава райтърите се разделиха на хора, които искат да покажат изкуство и стил, и хора, които искат да направят много влакове. Аз съм от първите. Сега всеки малък град има легална стена и имаш избор - искам да рисувам красиво, докато си ям сандвича, или искам да съм бомбър. Някои хора правят и двете, но аз съм на 49, имам 2 деца и не се виждам да играя на криеница с ченгетата по улицата. Прекалено съм стар. Доказал съм се през 80-те и 90-те, нямам нужда от това", разказва Nash.     

Целите интервюта можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия