Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър поставя въпроса за Вароша пред ЕС и Съвета за сигурност на ООН

Снимка: Бранислава Бобанац

Кипър ще постави въпроса за незаконното отваряне под кипърско-турска администрация на Вароша, „града-призрак” на окупираната Фамагуста, пред Съвета за сигурност на ООН и пред Европейския съвет. Предизвикателствата на Турция няма няма да останат без отговор, заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

 Кипър е готов да предприеме всички законови и дипломатически действия, съгласно международното право и документите на ООН, за да защити от провокациите на Турция Вароша, „мъртвата зона” на окупираната Фамагуста, увери президентът Никос Анастасиадис на антиокупационен митинг-протест, който се проведе в събота вечер в община Фамагуста в свободните зони на острова.

Той заяви, че на предстоящите си срещи с генералния секретар на ООН и с представителите на петте постоянни членове на Съвета за сигурност ще постави въпроса за плановете на Анкара за отварянето на Вароша под кипърско-турска администрация, в нарушение на резолюциите на ООН. Анастасиадис също така е отправил искане този въпрос да бъде включен в дневния ред на Европейския съвет през октомври.

В четвъртък, след като в понеделник влезе в затворения град, турският външен министър Мевлют Чавушоглу потвърди, че Турция планира да отвори отново Вароша и подкрепя започналата подготовка за това от правителството на признатата само от Анкара Северно-кипърска турска република.

Според правителството в Никозия това демонстрира ясно истинските цели на Турция – да възпрепятства възобновяването на преговорите за решаване на Кипърския въпрос и да постави под въпрос суверенитета на Република Кипър.

Кипър продължава да работи и за приемането на целеви мерки от ЕС срещу незаконните турски действия за газови проучвания и сондажи в изключителната икономическа зона на страната, посочи още президентът.

Никозия категорично отхвърля твърдението на турския президент Реджеп Ердоган, изразено в интервю за агенция Ройтерс тази седмица, че Република Кипър не признава правата на кипърските турци върху природния газ край острова и че по този начин „заплашва мира” в Източното Средиземноморие. „Ако някой заплашва мира, това е Турция, която нарушава изключителната икономическа зона и териториалните води на Република Кипър с нейните кораби за проучвания и сондажи, придружени от военни кораби”, посочи в изявление правителственият говорител Продромос Продрому.

Правителството в Никозия призова Ердоган да сложи край на експанзията срещу Фамагуста и на действията на турските кораби край Кипър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна