Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кувейт затяга мерките за сигурност след атаката срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия

Кувейт
Снимка: Николай Кръстев

Кувейт затяга мерките за сигурност в стратегически важни държавни съоръжения след атаката срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия, съобщи Кувейтската агенция KUNA, позовавайки се на изявление на вицепремиера Анас ал Салех.

Според него министър-председателят на Кувейт е издал заповед военните да засилят мерките за сигурност и да предприемат мерки за гарантиране на сигурността на Кувейт на фона на нападенията с дронове.

По-рано Саудитска Арабия обяви, че работата по възстановяването на щетите вече е в ход, но все още не е ясно кога пострадалите рафинерии ще заработят отново. Обвинен за атаките е Иран, а президентът Хасан Рухани заяви в Анкара, че ако искат да установят реална сигурност в този регион, единственият начин е американското нашествие в него да приключи.

Междувременно Ройтерс предаде, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е осъдил нападенията с дронове срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия и е призовал всички страни да проявяват максимална сдържаност, да не допускат ескалация на напрежението и да спазват международното хуманитарно право.

Британският министър на външните работи Доминик Рааб осъди нападенията срещу саудитските петролни обекти и ги  определи като опит да се разстроят световните петролни доставки, предаде "Ройтерс". От британското външно министерство допълниха, че йеменските бунтовници хуси са поели отговорността за нападението. В изявлението не се споменава Иран, който според Вашингтон стои зад нападението, допълни "Асишиейтед прес".

Министрите на външните работи на Организацията за ислямско сътрудничество също осъдиха нападението срещу саудитските петролни обекти, съобщи генералният секретар на организацията Юсеф ал Отхаймин в кулоарите на среща в Саудитска Арабия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна