Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спирането на ефирното излъчване на „Хоризонт“ се е наложило заради технически проблем

Програмният директор на БНР Мартин Минков поема оперативното ръководство на „Хоризонт“

| обновено на 16.09.19 в 17:52
БНР
Снимка: Ани Петрова

Спирането на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на БНР за близо 5 часа на 13 септември се е наложило заради възникнал голям технически проблем, заяви генералният директор Светослав Костов на изслушване пред Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията.

„Заради множество констатирани от директора на дирекция „Техника“ проблеми в БНР с осигуряване на нормалното приемане не само на „Хоризонт“, но и на различните програми на БНР, да бъде извършена профилактика в БНР и по-точно проверката, която е направена в дирекция „Техника“ и проведените замервания в оптичен кабел“, обясни генералният директор на БНР.

Светослав Костов каза още, че в БНР няма цензура.

Оперативното ръководство на програма „Хоризонт“ е възложено на програмния директор на Българското национално радио Мартин Минков, заяви Светослав Костов на изслушването в СЕМ. Той уточни, че решението за Минков е взето тази сутрин на заседание на Управителния съвет на БНР.

След като миналата седмица директорът на програма „Хоризонт“ Ивайло Савов придоби право на пенсия, за и.д. директор беше назначен Николай Кръстев, който подаде оставка заради напрежението със свалянето от ефир и отстраняването от ресор на журналиста от медията Силвия Великова.

Санкция от 1000 до 7000 лева може да наложи СЕМ на БНР за нарушение на условията на издадената лицензия. Очаква се СЕМ да излезе със становище по въпроса до сряда.

Членът на медийния регулатор Бетина Жотева заяви:

„В правомощията на Съвета за електронни медии е само лицензионният режим. Тоест ние можем по реда на Надзора да вървим само заради лицензията, която не е изпълнена в рамките на пет часа, докато нямаше сигнал. Радиото има лицензия за „Хоризонт“ за 24 часа. Сега се явява един ден, в който няма „Хоризонт“ 24 часа. С кадрови решения абсолютно не можем да коментираме, нито да санкционираме радиото за кадрови решения“.

По-рано на извънредно общо събрание на БНР Костов обяви, че ще поиска увеличение на заплатите в медията с 25%.

Прокуратурата разпореди проверка, тъй като БНР има статут на стратегически обект, който при кризи има мисията да информира гражданите. Тя беше възложена на три институции - Държавната агенция "Национална сигурност", Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията.

Най-късно до петък ще са ясни резултатите от разпоредената от прокуратурата проверка за причините за спирането на програма „Хоризонт“ в петък. Тя е под наблюдението на заместник главния прокурор Иван Гешев.

„Днес наблюдаващият прокурор от ВКП ще анализира с колегите от ДАНС всички факти и обстоятелства, които са възложени да бъдат проверени и ще бъде изяснена цялата ситуация, както и ще получите пълна информация за ситуацията до момента. Както виждате, прокуратурата е максимално открита до момента, публикувани са факти и обстоятелства от досъдебни производства. Съзнаваме, че това представлява обществен интерес в случая и ще бъде информирано обществото чрез вас за всички факти и обстоятелства, които са установени“, каза днес Гешев.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020