Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Кънев: В шпионския скандал има много малко шпионаж и много политика

Снимка: БГНЕС

В шпионския скандал има много малко шпионаж и много политика, каза пред БНР Петър Кънев от БСП – председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм и член на групата за приятелство между България и Русия в Народното събрание.
    

„Изборите наближават. Руската страна оценява политическата ситуация у нас, че тя е доста нервна и турбулентна“, добави той в интервю за предаването „Преди всички“.

Българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество в Евксиноград

Днес и утре в Евксиноград ще заседава междуправителствена българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Съпредседатели са енергийният министър Теменужка Петкова и руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Ще се обсъждат въпроси от сферите на търговията, енергетиката, туризма, инвестициите, околната среда, транспорта и селското стопанство. Ще има и българо-руски бизнес форум.

Русия сдържано приема случващото се в България

Според Петър Кънев фактът, че Мантуров ще участва в работата на комисията, показва, че Руската страна сдържано и търпеливо приема това, което става в България:

„Моите впечатления са, че той е един от влиятелните хора от близкото обкръжение на Владимир Путин и самото му присъствие в България показва, че Русия приема все пак, със скърцане на зъби, случилото се и иска да продължи работата в България. Сигурен съм, че ще се проведе една нормална работна среща“.

Не трябва да се преувеличава влиянието на българо-руските икономически отношения в целия стокооборот на България, смята още депутатът от левицата и добави:

„За 2018 г. търговският ни обмен с Русия е само 6% от целия обмен на България. Няма нищо драматично. Лошото е, че някой път с такива непремерени изказвания, с повече политика и по-малко разум, объркваме нещата“.

Цената на газа е важният въпрос

На 19 септември ЕС ще посредничи между Русия и Украйна при преговорите за транзит на газ към Европа заради изтичането на дългосрочен договор. Как и на каква цена да се транзитира газ – това е по-сериозният въпрос, който България трябва да следи, отбеляза Кънев.

„Оптимист съм, защото винаги в търговски преговори нещата се нагнетяват до последно, за да има възможност двете страни в един момент да направят отстъпки и да подпишат“, коментира той.

Според него България трябва да се притеснява за енергийната си сигурност, защото години наред тези проблеми се затлачват:

„В момента България, вместо да е кръстопът на енергийни потоци, е едно кръгово движение, което всички заобикалят“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени