Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователна програма подготвя безплатно над 2000 деца за дигиталния свят

Национална образователна програма подготвя безплатно над 2000 деца за дигиталния свят. Пред БНР Петър Шарков – генерален мениджър на училищна "Телерик академия", разказа:

„Училищна "Телерик академия" е най-мащабната безплатна IT инициатива за ученици от 1 до 12 клас. Основната ни цел е да предоставяме безплатни програми по програмиране и дигитални науки, достъпни за ученици от цялата страна. От миналата година насам разширихме доста обхвата и мащаба на нашите дейности, като тази година присъствието ни е в 25 града. Очакваме да приемем над 2000 ученици в нашите 90 школи“.

Кандидатстването в страната за ученици от 4-ти, 7-ми, 8-ми и 12-ти клас е отворено до 29 септември. За учениците от София кандидатстването е до 22 септември, уточни Шарков в предаването „Преди всички“.

Той отбеляза още, че за кандидатите не се изисква предварително познания по програмиране. След регистрация, кандидатите преминават тест с логически и креативни задачи, на база на който определяме децата, които ще влязат в програмите, добави Петър Шарков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени