Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първият античен фестивал „Сердика е моят Рим“ е дни след празника на София

Снимка: serdicaismyrome-bg.com
Първият античен фестивал в София ще се проведе на 21- 22 септември. „Сердика е моят Рим“ ще запознае жителите и гостите на града с ранната история на Сердика във времето около управлението на император Константин. Ще бъдат засегнати както значими за периода събития свързани със града, така и всекидневния бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали нашите земи. Ще се включат над 150 участници - както групи за антични възстановки от страната, така и от чужбина  (Австрия, Румъния).

На фестивала за първи път в България ще се покаже и възстановка на бойни сражения на мост. Организатор е Сдружението за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae", а основни арени на действията са античните обекти: „Западна порта на Сердика“ и „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика“.

Досега повече се развиваше бизнес културата на града. 

Хубаво е, че напоследък се възстановяват и експонират археологически и културни ценности. Целта ни е да привлечем вниманието не само на чуждестранните туристи, но и на столичани, към богатото историческо наследство на София.

Западната порта на Сердика беше открита преди 2 години, но все още като че остава встрани от културния живот на столицата, въпреки че е много приятно място за изяви и пърформанси.

Това казаха пред Радио София председателят и зам.-председателят на Сдружението Владимир Попов и Лазар Кьосев.

Програмата предвижда възстановка и демонстрации на ритуали, занаяти, игри и презентации.

Чуйте още подробности.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020