Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ твърдят, че Иран стои зад атаките срещу саудитски петролни обекти

| обновено на 16.09.19 в 15:49
Сателитна снимка за последствията след удара с дрон срещу петролни инсталации на „Арамко“ в района на град Абукайк, Саудитска Арабия.
Снимка: Ройтерс

Съединените щати публикуваха сателитни снимки и цитираха данни от разузнаването в подкрепа на твърденията си, че Иран стои зад атаките срещу саудитската петролна инфраструктура. Техеран отрича участие в съботното въздушно нападение, отговорност за което поеха подкрепяните от него йеменски бунтовници хуси.

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери обвини днес Иран, че е извършил нападение срещу целия свят, след като в събота дронове атакуваха саудитски петролни съоръжения.

Неназовани американски представители заявиха пред журналисти, че посоката и степента на атаките поставят под съмнение участието на хусите. Инцидентът доведе до спирането на над 5 процента от дневното производството на суров петрол в света и покачи цените.

Държавният секретар Майк Помпейо отправи обвинения през уикенда към Иран, който от своя страна обвини Съединените щати в измама.

В Туитър президентът Доналд Тръмп не посочи директно Иран, но предложи военни действия, след като извършителят стане известен. Тръмп съобщи още, че е разрешил отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на САЩ, ако се наложи стабилизиране на пазарите.

Междувременно говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави заяви, че обвиненията срещу страната за атаката срещу саудитските петролни инсталации са „неприемливи“ и „неоснователни“.

Техеран също така посочи, че няма да има среща между иранския президент Хасан Рухани и американския му колега Доналд Тръмп в ООН. Такова събитие нито е в дневния ред, нито ще се случи, каза още говорителят на външното министерство Абас Мусави. Техеран многократно е отхвърлял подобна среща.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова днес към „най-голяма сдържаност“.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че Германия работи с партньорите си, за да открие извършителя на атаките срещу саудитските петролни инфраструктури. По думите му, инцидентът може да доведе до ескалация на ситуацията.

„Строго осъждам атаките срещу две петролни съоръжения в Саудитска Арабия. Това е последното нещо, от което се нуждаем сега. Тези атаки не могат да бъдат оправдани с нищо и представляват опасност ситуацията, която вече е трудна, да ескалира още повече. Това, от което се нуждаем, е деескалация“, каза Маас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна