Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на световните борси след ескалация на геополитическите рискове около петролната криза с „Арамко“

Световните фондови борси се намират под натиск от продажби след ескалация на геополитическите рискове в резултат на дрон атаките спрямо саудитския петролен гигант "Арамко", които причиниха здрав ръст на петролните цени към 4-месечни върхове и доведоха до опасения относно влиянието на този петролен шок върху и без това слабия глобален икономически растеж.

Поредните доста слаби икономически данни от Китай също допринесоха за оцветяване в червено на азиатските и на европейските пазари на акции, като японският индекс Nikkei нарасна с 1,03%, докато, докато китайският индекс Shanghai Composite се понижи с 0,02%, а индексът Hang Seng - с 0,83% на фона на нови протести в Хонконг.

Европейските борси стартираха днешната търговия със солидни понижения около 1% след четири поредни сесии на растеж, след което бяха парирани част от първоначалните загуби. През следобедната търговия общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,37%, немският DAX 30 - с 0,51%, френският CAC 40 - с 0,6% и британският FTSE100 - с 0,2%.

Силният ръст на цените на петрола с около 10%, след като атаките с дронове на ключови петролни съоръжения на саудитския гигант "Арамко" причиниха намаляване наполовина на добивите на черно залто в Саудитска Арабия, доведе до рязко поскъпване на акциите на енергийните компания, но и до спад на тези на въздухоплавателните компании.

Акциите на British Petroleum поскъпват с над 5%, на Royal Dutch Shell - с 2,85%, а на Tullow Oil - с близки 10%, докато акциите на самолетния превозвач като Air France-KLM поевтиняват с 4,7%, на Deutsche Lufthansa - с над 3%, а на техният нискотарифен конкурент в лицето на EasyJet - с близо 3%. Спад с 3,5% бележат и акциите на круизния туристически оператор Carnival.

Геополитическото напрежение в Близкия Изток и последвалият ръст на цените на петрола, както и днешната поредна серия слаби китайски икономически данни предизвикат ново бягство на инвеститорите към водещите държавни облигации и спад на тяхната доходност, което пък се отразява негативно на банковите акции. Акциите на Deutsche Bank поевтиняват с 2,62%, а на Commerzbank - с 2,82%.

Усеща се напрежение и на американските капиталови пазари преди старта на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на индекса DJIA се понижават на извънборсовата търговия с 90 пункта (спад с 0,33%), на широкият индекс S&P500 - с 0,3% и на Nasdaq100 - с 0,49%.

Намаляването на доходността на държавните облигации на САЩ също допринася за очаквания негативен старт на Уолстрийт. Доходността на 10-годишните американски книжа се понижава с 6 базисни пункта към 1,84%, отстъпвайки от петъчни едномесечен връх около 1,907%. Доходността на двегодишните американки облигации се понижава с 3,7 базисни пункта към 1,76%, а на 30-годишните дългосрочни книжа - с 5,9 пункта към 2,314%, след като в края на миналата седмица достигна най-високо нива от 5-и август насам около 2,382%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени