Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атаката срещу Саудитска Арабия е "безпрецедентна", заявки министърът на отбраната на САЩ

Марк Еспър, министър на отбраната на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви в понеделник, че неотдавнашното нападение срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия е "безпрецедентно" и че САЩ, заедно със своите съюзници, работят за защита на "международният ред, основан на правила, които обаче се подкопават от Иран".

Той написа в туитър, че се завърнал в Пентагона след среща в Белия дом, където ръководството на Министерството на отбраната и други висши американски представители са запознали президента Доналд Тръмп със ситуацията.

"Военните на Съединените щати, заедно с нашия междуведомствен екип, работят с нашите партньори за справяне с тази безпрецедентна атака и ще защитят международният ред, основан на правила, които се подкопава от Иран", написа Еспър.

Марк Еспър добави, че през уикенда е разговарял с престолонаследника на Саудитска Арабия и с иракския министър на отбраната.

Вашингтон обвини Техеран, че стои зад атаките с дронове през уикенда срещу петролният гигант "Саудит Арамко". Иран отрече обвинението, наричайки твърденията "неприемливи" и "неоснователни".

Говорейки пред репортери, президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че изглежда, че Иран е отговорен за атаките срещу Саудитска Арабия. Той посочи, че САЩ не желаят война с никого, но са готови за това.

САЩ  имат много опции, но той все още не разглежда тези опции, тъй като иска преди това Съединените щати да разберат кой е отговорен за атаките, допълни Тръмп.

Специалният пратеник на Обединените нации за Йемен Мартин Грифитс пък беше цитиран да казва пред Съвета за сигурност на ООН, че все още не е напълно ясно кой е извършил атаките срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия.

"Не е напълно ясно кой стои зад атаката, но фактът, че Ансар Аллах (бунтовниците хуси) е поел отговорност, е достатъчно лош", заяви Грифитс. "Този изключително сериозен инцидент прави шансовете за регионален конфликт много по-високи", добави британският дипломат.

Междувременно саудитската преса съобщава, че американският държавен секретар Помпейо е казал на Саудитска Арабия, че Вашингтон проучва "всички налични възможности" за противодействие на атаките срещу петролните съоръжения в кралството.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изрази изключително безпокойство от риска от ескалация на напрежението след атаките срещу саудитски петролни съоръжения, обвинявайки Техеран, че дестабилизира целия Близък изток, предаде Франс прес.

"Призоваваме всички страни да попречат на подобни атаки, защото те могат да имат негативни последици върху целия регион и сме изключително обезпокоени от риска от ескалация", заяви Столтенберг. "Иран подкрепя различни терористични групи и е отговорен за дестабилизацията на целия регион", допълни той.

Саудитска Арабия пък заяви, че ще покани експерти от региона и от ООН за проверка на фактите, установени по време на предварителното разследване на атаките с дронове върху петролните съоръжения на "Саудит Арамко", съобщи външното министерство на кралството.

Според министерството предварителното проучване на атентатите е установило, че използваните оръжия произхождат от Иран и отбеляза, че атаките са извършени предимно с цел да се наруши глобалното снабдяване с петрол.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна