Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва второто издание на Международния фестивал на документалното кино в Бургас

Снимка: архив

Филмът "Дворците на народа" ще даде началото на второто издание на Международния фестивал на документалното кино в Бургас. В продължение на 6 дни публиката ще може да види 20 филма от цял свят, а входът е свободен.

След големия си успех през 2018 година, сега фестивалът се завръща, за да покаже отново най-доброто от българската и световната документалистика. В 2 зали - на Морското казино и в Експозиционен център „Флората“ публиката ще има възможност не само да гледа филми, но и да се срещне с известни режисьори.

Официалната конкурсна програма включва десет филма, сред които  и две български заглавия - „Дворците на народа“ и „Рокендрол“ на режисьора Борислав Колев.

Фестивалът ще има и съпътстваща програма, обяснява проф. Петър Стоянович от основателите на събитието:

„Съпътстващата програма - по два филма на ден, тази година е посветена на една по-обща тема, която се нарича "българска слава" и ще включва знакови български филми от сферите на българските войни за национално обединение, големите победи в българския спорт“.

След края на всяка прожекция ще има беседи, свързани с конкретни филм. А филмът, който ще бъде отличен в състезателната програма ще избере международно жури с председател кинорежисьорът Иглика Трифонова.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени