Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етичната комисия одобри кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Цацаров потвърди подкрепата за заместника си за свой наследник на поста

| обновено на 17.09.19 в 16:36
Иван Гешев и Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Етичната комисия към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие единодушно, че заместник главният прокурор Иван Гешев притежава необходимите нравствени качества да изпълнява длъжността „Обвинител номер едно“. 
      

Гласуването за наследник на Сотир Цацаров ще е на 24 октомври.

Вчера единственият номиниран за приемник на поста на Сотир Цацаров получи пълната подкрепа и на Прокурорската комисия по атестирането и конкурсите. И двете заседания бяха предавани онлайн и на тях присъства самият Гешев.

„Трябва съвсем ясно да се каже, че това е една от най-откритите и честни процедури от страни в ЕС, така че тези мнения да кажем в тази насока, че тази процедура е в някаква степен недемократична, не отговарят на истината“, каза пред съдебните кадровици Иван Гешев.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров потвърди решението си да подкрепи кандидатурата за свой наследник на поста на настоящия си заместник Иван Гешев.

„Казвам ясно, че господин Гешев има моята подкрепа. Ще дам своя глас в подкрепа на господин Гешев, ще дам този глас и ако се налага, ще гласувам и втори път за господин Гешев. Казано по друг начин, аз считам, че това е добър избор за българската прокуратура“, каза Цацаров.

Той отрече да е имал за цел да се пребори през годините с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов:

„Не ми е било цел да се преборя, ако ми е било цел, сигурно съм щял да се преборя. Нека да оставим темата за господин Панов. Да оставим времето да се произнесе кой прав, кой крив“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна