Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли начин да се подобри киберсигурността на държавните учреждения

В седмицата след кибератаката срещу НАП през юли опитите за пробив на системите на министерството на образованието са надхвърлили два милиона. Това съобщи Огнян Наков - съветник на министъра на образоването, по време на форум, посветен на киберсигурността:

„Вчера ми оставиха един доклад, който разглеждам технически и ще изготвя към министъра за пробивите. В последния месец 150 хиляди общо, от които 280 критични. Това е реалността. Една битка непрекъсната“.

Според Георги Шарков, национален консултант по киберсигурност и съветник по киберотбрана на военния министър, е важно хората, които поддържат информационните системи, да бъдат добре обучени. 

„Над 50 процента от сайтовете на държавната администрация използват стари неподдържани версии, тоест неграмотни хора могат да станат хакери. В бизнеса състоянието е около 20 процента. Дори и 20 процента са много за бизнеса да си допуска такива стари неподдържани версии“.

Георги Шарков посочи още, че преди две години страната ни е трябвало да въведе новия стандарт за криптиране на връзката на уеб браузърите. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна