Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Не беше правилно в конкурса за нова визия на площад „Света Неделя“ в София да се допуснат за участие само 7 екипа

Ива Дойчинова и проф., д-р арх. Тодор Булев
Снимка: Грациела Ингелска

Проф. д-р архитект Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите в България и бивш главен архитект на община Люлин, беше гост на Ива Дойчинова в „Нашият ден“.

Разговорът в студиото започна с коментар на резултатите от конкурса за проект за сърцето на София – площад „Света Неделя“. До участие в конкурса бяха допуснати само 7 екипа, нещо, което стана с един предварителен подбор и до голяма степен предопределя резултатите от самия конкурс, според арх. Тодор Булев. Това решение обаче не се харесва на българските архитекти, каза той и това е напълно естествено и беше лесно предвидимо, защото това е изключително важно място за нашата столица и е задължително в конкурса да могат да участват повече хора от гилдията. Тоест участниците в дебата за сърцето на столицата трябва да бъде по-широк от този кръг от няколко екипа, който е определен сега.

Единство в професионалните среди на архитектите, според проф. Тодор Булев, има и по въпроса, че в централната градска част трябва да се покажат историческите пластове на София и че това трябва да стане в съчетание с възстановяване на правата на пешеходеца.

Друг пропуск в сегашния план на София проф Тодор Булев вижда в това, че над земята около метростанциите не са разгърнати едни своеобразни градски възли.

Какво още каза проф. д-р архитект Тодор Булев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020