Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Аудиовизуално представление за празника на София

Снимка: Фондация "Културни перспективи"
С аудиовизуално представление, създадено специално за деня на София, ще се чества 17 септември тази година. Музика на живо, вълшебни гласове, модерно звучене, VJ шоу и 3D мапинг - всичко това ни очаква в празничния спектакъл „София градски вибрации - 140 удара в минута“. Шоуто ще бъде проведено на площад „Княз Александър I“ и ще бъде отворено за всички граждани и гости на града.

"Радвам се да обявим нашето чудно събитие, което готвим вече почти 9 месеца и дойде момента то да се развие. Фондация "Културни перспективи" е продуцент на събитието и организатор заедно със Столична община. Ние много се гордеем с това изцяло авторско съдържание, защото, за да  просъществува класическото изкуство е много важно да се създава ново и ново съдържание. Така провокирахме и инспирирахме много интересни автори, които са много успешни, много популярни  да се обединят в този проект. Димитър Бодуров и Иван Шопов композират музиката", каза оперната певица Ина Кънчева и директор на Фондация "Културни перспективи".

В спектакъла ще се включи хор „Космически гласове от България“

"Да запазим една специална смесица на джаз, на етномотиви, на класически елементи и да представим целия този пулс на града, който е една алегория с 140-годишнината. Във визуалното послание използваме елементи от "Баухаус", тъй като целия свят чества "Баухаус", 100-годишнината и ние избрахме за една визуална плоскост на настроенията да използваме тези частици в точни геометрични форми, в жълто, в синьо, в червено, да минаваме през спектъра на светлината и да покажем колко те са около нас без понякога да съзнаваме и отчитаме, но в края на краищата оформят вкуса ни, стила ни, възприятията ни въобще в живота. Имаме метафората за Вяра, Надежда, Любов разбира се, които ще ги видите, едни много симпатични, магнетични момичета, които скачат на въже през целия град. Носталгията  по приятелствата, носталгията по града ни, когато ни няма тук, мирисът на липите.", допълни Ина Кънчева. 

Творците са много голяма сила, поетите, музикантите

"Те всъщност са това ядро на града, което е изключително важно да имат своята позиция, своето мнение и да провокират цялото общество да бъде полезно да върши добри неща."

"Иска ми се хората да бъдат по-активни, самите те гражданското общество, защото това е нещо много важно и ми се струва, че това би помогнало много на града, че някак си ние сме отговорните за това как той ще се развива. Виждам го положително."

Цялото интервю с Ина Кънчева можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020