Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Между 25 и 30% от учениците, които тази година постъпват в първи клас, са с майчин език, който е различен от българския, пише от първа страница СЕГА. За първи път се е увеличил и броят на учащите от семейства с по-ниско образование. Тези тревожни данни цитира просветният министър Красимир Вълчев в началото на новата учебна 2019/20 г., която той откри в Първа английска гимназия и Националната природо-математическа гимназия. Коментарът му бе по повод недоволството на група родители и учители, планиращи протест в 16.00 ч. вчера, според които педагозите трябва да планират уроци, а не да ходят по домовете и да издирват отпаднали ученици. Министър Вълчев призна, че основната работа на преподавателите е да обучават и възпитават, но няма кой друг освен тях да се заеме с това предизвикателство. По думите му за първи път учениците от семейства с по-ниско образование са повече от другите, при положение че досега общото образователно ниво на родителите се е повишавало.

„През учебната 2010-2011 г. за 48% от първокласниците (значи от родените през 2003 г.) у нас майчиният език не е българският“. Това обяви на 31. 01. 2011 г. в БАН тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов. Сегашният министър Красимир Вълчев на 15. 09. 2019 г. обяви, че „между 25-30% от децата, които днес влизат за първи път в класната стая, българският език не е майчин“. Съпоставянето на данните на двамата министри ме кара да мисля, че вторият министър се заблуждава и ползва неправилно данните на ГРАО за родените през 2012 г. български граждани, за да оповести броя на първокласниците, и твърди, че те били 60 000. А те не са толкова, пише в коментар за ТРУД проф. Петър Иванов. Ако вземем за пример моя град Русе, има разминаване между данните на ГРАО, според които през 2012 г. са родени 1436 нови граждани там, а след трето класиране записаните първокласници сега са 1003, с 433 по-малко. Записаните са 69,8% от 7-годишните българчета от Русе. Значи около 30% на 16 септември не са в училище по различни причини, но според мен всичките отсъстващи са с майчин език, различен от българския. Следователно, първокласниците не са 60 000, а са само 40 000, с близо 1/3 по-малко от обявените. Ако приемем, че оповестеното от министъра неточно число „25-30 процента“ деца с чужд майчин език се отнасят до тези 40 000 (иначе министърът не би могъл да знае процента, тези 25-30%), то излиза, че от 40 000-те първокласници около 12 000 са циганчета и турчета, на тях българският език им е чужд език (даже и при билингвите).

Е-тротинетките ще се подчиняват почти изцяло на режима, на който се подчиняват велосипедите, ще се движат с максимум 25 км в час, водачите им ще трябва да са навършили поне 14 години и да имат някакъв светлоотразителен елемент по облеклото, когато се движат в тъмната част на денонощието, съобщава СЕГА. Това са само част от промените в Закона за движение по пътищата, които са качени за обществено обсъждане на сайта на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата". Шефът на агенцията Марина Крумова допълни, че по улиците е-тротинетките, които в проектопромените в закона се наричат "индивидуално електрическо превозно средство“, ще могат да се движат в най-дясната част на платното, но само по такива, където ограничението за движение е до 50 км в час. Те нямат право да се движат изобщо по улици I и II клас, независимо от определената скорост за движение, т.е. дори тя да е под 50 км в час. 

20 980 българи пазят стволови клетки от децата си в криобанки, известни у нас повече като тъканни. Те се съхраняват в общо 11 такива структури. На толкова изпълнителната агенция „Медицински надзор“ е издала разрешение за дейност в нашата страна. Това става ясно от данни към 30 август, предоставени на МОНИТОР. Оказва се, че биологичният материал се пази общо в четири държави. Той може да се окаже животоспасяващ при някои тежки заболявания, като се използва за трансплантации на самото дете, от което е взет, на неговите родители, братя и сестри и тесен кръг роднини с едни и същи показатели.

Започнаха усилени проверки на автобусите, превозващи ученици. Инспекциите ще се извършват от 16 до 22 септември от служителите на „Пътна полиция“ и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, информира МОНИТОР. Целта е още в началото на учебната година да се провери техническата изправност на пътните превозни средства. По време на проверките ще се следи за недопускане на управление на подобни автобуси от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества.

Горивата в България може да поскъпнат с 5-10 ст. за литър, ако цената на суровия петрол на световните пазари се запази в рамите на 70 долара за барел, каза изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев, цитиран от ТРУД. Във вторник обаче петролът от сорт Брент леко поевтиня до 68,3 долара за барел, след като ден по-рано достигна 69 долара, като отчете най-голямото си еднодневно поскъпване от 1991 г. насам заради атаката срещу съоръжението за преработване на суров петрол Абкаик и нефтеното находище Хураис в Саудитска Арабия.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020