Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рохани обвини САЩ и Саудитска Арабия за конфликта в региона

Хасан Рохани, президент на Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Иран Хасан Рохани заяви в сряда, че Техеран, че не иска конфликт в региона и обвини САЩ и водена от Саудитска Арабия военна коалиция, че са започнали война в Йемен, съобщават иранските информационни агенции.

"Не искаме конфликт в региона ... Кой започна конфликта? Не йеменците. Саудитска Арабия, Емирствата, Америка, някои европейски държави и ционисткият режим в Израел започнаха войната в този регион", каза Рохани във видео обръщение, излъчено от иранските медии.

Хасан Рохани също така посочи, че йеменските хуси са нападнали през уикенда саудитските петролни съоръжения като "предупреждение" след атаките срещу болници, училища и пазари в Йемен, които, според него, са дело на коалицията, ръководена от Саудитска Арабия. Според него това е било предупреждение за Рияд да спре войната в Йемен и добави, че Техеран вижда доказателство за това във факта, че нападението на йеменските хуси е било насочено към саудитската петролна индустрия вместо към училище или болници..

Президентът на Иран коментира също, че обвиненията, че Техеран стои зад атаките на саудитската петролна инфраструктура, са направени "под натиск" от страна на Вашингтон.

Проиранските йеменски бунтовници хуси поеха отговорност за атаките с дронове през уикенда по големи петролни рафинерии на компанията "Сауди Арамко", но САЩ заявиха, че Иран стои зад нападенията, а Саудитска Арабия отбеляза, че е готова да покаже, че оръжията, използвани при нападенията, са произведени от Иран.

Обвиненията на Рохани са факт, след като ден по-рано върховният ирански лидер аятолах Сайед Али Хаменей заяви, че Иран няма да води каквито и да е преговори със САЩ.

Междувременно Иран изпрати официално обръщане към Съединените щати посредством посолството на Швейцария, в което обяви, че ще реагира на всички действия на САЩ срещу Техеран. Иранските управляващи също така отново потвърдиха, че атаките, които йеменските хуси извършиха върху петролните съоръжения на "Сауди Арамко" в Саудитска Арабия, не са тяхна работа.

"В официална нота до САЩ чрез швейцарското посолство, Иран отново потвърди, че не стои зад атаките срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия и предупреди, че всеки ход на Америка срещу Иран ще получи незабавен отговор“, съобщава иранската агенция ISNA.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна