Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на годишната инфлацията в еврозоната през август в 1% и за целия ЕС в 1,4%

През август годишната инфлация в еврозоната остана за втори пореден месец в най-ниско ниво от ноември 2016-а година насам главно в резултат на понижаване на енергийните цени, показват окончателни неревизирани данни на Евростат. Потребителските цени в целия ЕС също нараснаха с най-слабо темпо от последните месеци на 2016-а година.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през август с 0,1% на месечна база (при очаквания за повишение с 0,2%), като на годишна база инфлацията нарасна за втори пореден месец с едва 1,0%, потвърждавайки експресната оценка на Евростат. Това е най-ниската инфлация в региона на единната валута от ноември 2016-а година и далеч под целевото инфлационни ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Ниската инфлация е в резултат на понижение на енергийните цени през август с 0,6% на годишна база след повишение с 0,5% през юли, докато цените на услугите нараснаха  с 1,3% (след повишение с 1,2% месец по-рано), а на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия - увеличение с 2,1% (след растеж с 1,9% през юли).

Основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) нарасна на годишна база с едва 0,9% за втори пореден месец. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Потвърдените данни за много ниска инфлация са факт само дни, след като ЕЦБ реши да понижи депозитната си лихва до ново рекордно отрицателно дъно от -0,5% и да рестартира от ноември програмата си за "количествени облекчения", започвайки отново да купува всеки месец европейски държавни и корпоративни облигации на стойност 20 млрд. евро.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация през август се повиши с 0,2% спрямо юли и нарасна на годишна база за втори пореден месец със скромните 1,4% (най-слабо повишение от ноември 2016-а година).

Най-ниски годишна инфлация беше регистрирани в Португалия (понижение с 0,1%), следвана от Гърция (повишение с 0,1%) и Испания (с 0,4%), докато най-висока инфлация беше отчетена в Румъния (ръст с 4,1%), Унгария (с 3,2%), Холандия (с 3,1%) и Латвия (с 3,1%).

Според Евростат потребителската инфлация в България през август се повиши на месечна база с 0,2%, докато растежът ѝ на годишна база се забави леко до 2,5% от 2,6% през юли. Това отрежда на нашата държава осма позиция по отношение на годишна инфлацията спрямо всичките 28 страни - членки на съюза.

Инфлация в страните - членки на ЕС през август 2019 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна